Helyi gazdaság

2017.06.29. 13:05

Hány évre érdemes lakáshitelt felvenni?

A rövidebb futamidejű hiteleknél összességében kevesebbet kell visszafizetni, mint a hosszabbaknál, azoknak viszont a havi törlesztőrészlete lehet kedvezőbb.

Továbbra is lendületes emelkedést mutat a magyarországi lakáshitelpiac, az új igénylők pedig egyre nagyobb számban választják a több évig - akár a futamidő végéig - fix törlesztésű lakáshiteleket. A BankRáció.hu adatai szerint az idén - január és június közepe között - 65 százalékkal nőtt éves összevetésben a lakáshitelek iránt érdeklődők száma. Az lakáshitel-kalkulációkat végző érdeklődők többsége a 10-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket is megnézi, ami azt mutatja, hogy fontos számukra a kiszámíthatóság.

 

10, 15, 20 év

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint a lakáshitelpiac növekedése több dolognak köszönhető.

A válság éveiben és az azt megelőző időszakhoz képest sokkal alacsonyabbak a kamatok, a nettó fizetések emelkedése miatt pedig sok háztartás pénzügyi mozgástere jelentősen bővült. Mindemellett azért óvatosak is, ezt mutatja, hogy a 10-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek egyre nagyobb teret nyernek

- fogalmazott a szakember, aki ismertette a BankRáció.hu legfrissebb elemzését, amely a bankok 10, 15 és 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű lakáshitelét vetette össze a június közepén érvényes feltételek alapján. 


Az elemzés szerint 10 millió forint hitelfelvétel esetén a 10 éves futamidejű lakáshitelek közül a legkedvezőbbek havi törlesztője 102-105 ezer forint, a visszafizetendő összeg pedig 12,2-13 millió forintra rúg. A 15 éveseknél 80-82 ezer forintra jön ki a havi törlesztés, a teljes összeg pedig 14,5-15 millió forint. A 20 éveseknél a havi kiadás fixen 66-69 ezer forint, összesen pedig 16-17 millió forintot kell a banknál hagyni.

 

Kulcsfontosságú dolgok

Bár a 10 éves lakáshiteleknél magasabb a havi összeg, de összességében kevesebb kamatot kell fizetni, így a visszafizetendő összeg is jóval alacsonyabb. Gergely Péter szerint körültekintően, a családi költségvetésnek megfelelően kell futamidőt és hitelösszeget választania az igénylőknek, mert a lakáshitel hosszú távú elköteleződést jelent. Nem szabad túlfeszíteni a családi kasszát. Bár a jogszabályok sem engedik, hogy a nettó jövedelem felénél több menjen hiteltörlesztésre, a szakember azt javasolja, hogy inkább a bevételek 30-40 százalékáig érdemes eladósodni. Azt is hozzátette, hogy nagyon sok esetben a lakáshiteleket 1-5 évvel a futamidő lejárta előtt visszafizetik, például a családi helyzet megváltozása miatt, legyen az örökség vagy gyermekek születése miatti lakáseladás, költözés, esetleg egy új hitel igénylése.

 

Akár 10, akár 15 vagy 20 éves futamidejű lakáshitelről van szó, a legfontosabb, hogy az összes bank ajánlatát át kell nézni online hitelkalkulátorok segítségével, mert a különbségek jelentősek. A BankRáció.hu elemzésében szereplő 10, 15 és 20 éves lakáshitelek között vannak, amelyek a legkedvezőbbekhez képest akár 4-5 millió forinttal nagyobb kiadást eredményeznek az igénylők számára. Gergely Péter szerint a lakáshitel-piacon folytatódhat a növekedés, amelynek motorja a több évig, akár a futamidő végéig fix törlesztésű, az igénylők számára biztonságot és kiszámíthatóságot jelentő lakáshitelek iránti kereslet lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában