Helyi gazdaság

2017.05.10. 14:31

Nem sikerült bizonyítani, hogy silányabbak a termékek - Elsunnyogták az eredményt

A tisztítószereknél is megpróbált minőségbeli különbségeket feltárni a kormány a magyar és nyugati termékek között.

Az eredmény azonban valószínűleg nem tetszett, így egészen addig ültek rajta, amíg más forrásból ki nem szivárgott az Indexhez. Miután a felelős minisztériumnál rákérdeztünk, mi a helyzet, gyorsan összedobtak a témában egy közleményt, és még aznap este szétküldték a sajtónak, de válaszolni nem válaszolnak - írja az Index.


A szóban forgó vizsgálatot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jogutódjaként eljáró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) végezte a hatóság laborjában, hogy ellenőrizzék, rosszabb-e a magyar polcokon azonos márkanéven forgalmazott háztartási vegyi áru, mint a nyugati. Csakhogy a végén született eredményeket (a nagy dobra vert, részben félremagyarázott és utólag elferdített Nébih-teszttel ellentétben) mostanáig nem hozták nyilvánosságra.


A szokatlan csend oka forrásunk szerint az lehet, hogy a végeredmény nem illett az előre kitalált narratívába, amelyben a multik mindenből a silányabb minőségűt hozzák Magyarországra, sőt, több termék esetében éppen a magyar változat javára találtak különbséget.


A kozmetikai termékek és a tisztítószerek esetében sem voltak különösebben nagy eltérések. Sőt, volt olyan is, amikor a hazai termék éppen csak egy kicsitvel teljesített jobban, mint a külföldi szerek. Ez olyan elhanyagolható volt, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy valamelyik termék jobb a másiknál.


Bár minden viszgálati eredményt közzétesznek és nyílvánosan terjesztenek, a mostani vizsgálatot nem reklámozták. Az Index mégis hozzájutott az eredményekhez. 

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában