Helyi gazdaság

2017.05.05. 21:28

Közel ezermilliárdot hagy jövőre a zsebekben az állam

A minisztérium mostani becslése szerint legalább 865 milliárd, legfeljebb 950 milliárd forint nem érkezik be a költségvetésbe jövőre, mert arról különböző kedvezmények formájában lemond az állam.

Miközben óriási összegben érkezhetnek jövőre a költségvetés bevételei, a kormány egyre bátrabban mond le a bevételek jelentős részéről, bizonyos célok mentén - olvasható ki a 2018-as költségvetés törvényjavaslatából írja a portfolio.hu.


A Nemzetgazdasági Minisztérium a költségvetés beterjesztésekor részletezi azt is, hogy a következő évben mekkora adó, járulék és illetékbevételről mond le a lakosság vagy a vállalatok javára.

A minisztérium mostani becslése szerint legalább 865 milliárd, legfeljebb 950 milliárd forint nem érkezik be a költségvetésbe jövőre, mert arról különböző kedvezmények formájában lemond az állam.

Ez mintegy 200-220 milliárd forinttal magasabb összeg a tavalyinál, 30%-os növekedésnek felel meg - írják.


A lap szerint ez alapvetően 4 adókedvezmény növekedésének köszönhető.

  • Közel 100 milliárd forinttal nagyobb lehet jövőre az illetékkedvezmény, ami a lakáscsere és öröklés felpörgésével függ össze.
  • Az szja-kedvezmények 86 milliárd forinttal lehetnek magasabbak, főként a családi adóalap-kedvezmény és első házasok kedvezményének bővülése miatt. Ezen a jogcímen az állam akár 275 milliárd forintot is a családoknál hagyhat jövőre.
  • A társasági adókedvezmények összege 45 milliárd forinttal növekedhet, mert a kormány azzal számol, hogy több adókedvezményt vesznek igénybe a vállalkozások a sportcélú támogatások után.
  • 20 milliárd forintnyi új adókedvezmény jelenhet meg jövőre, miután a bankok igénybe vehetik a pénzügyi szervezetek különadójából a látvány-csapatsport támogatások utáni kedvezményt.
  • Hogy átláthatóbb legyen, a portál egy táblázatban foglalta össze a kedvezmények részleteit, amely itt látható.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában