Helyi gazdaság

2016.11.30. 10:57

Pénztárgépet kell cserélnie? Figyeljen a határidőre!

Az online pénztárgépek használatára januártól kötelezett vállalkozásoknak csak akkor jár az állami támogatás, ha idén beüzemelik az új gépet.

Az online pénztárgépek használatára januártól kötelezett vállalkozásoknak csak akkor jár az állami támogatás, ha december 31-ig beüzemelik az új műszaki paraméterekkel bíró kasszát - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

A tárca közleményében emlékeztetett: a beszerzést gépenként 50 ezer forinttal támogatja az állam.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segít, hogy az érintettek megkaphassák a támogatást. Több mint 10 ezer vállalkozást személyesen vagy telefonon kerestek meg az adóhivatal munkatársai, illetve az érintetteket az ügyfélkapun keresztül is tájékoztatták a teendőkről - közölte az NGM.

A gyakorlati tudnivalókat tartalmazó levelet mindazok megkapták, akik bejelentett tevékenységük alapján január 1-jétől pénztárgéphasználatra kötelesek. Ugyanakkor nem a bejelentett, hanem a ténylegesen végzett tevékenységi kör dönti el, hogy a vállalkozásnak kell-e online kasszát használnia - hangsúlyozták a közleményben.

A minisztérium ismertette, a támogatáshoz egyszerű módon lehet hozzájutni, csak egy nyomtatványt kell benyújtani. Az adóhivatal öt napon belül visszaküldi az üzembehelyezési kódot, illetve azt, hogy a vállalkozó jogosult a támogatásra. A NAV levelét a kassza megvásárlásakor kell bemutatni. Az eladó a levélben szereplő kóddal azonnal üzembe helyezi a pénztárgépet, és levonja az 50 ezer forintot a vételárból.

A NAV honlapján a témához kapcsolódó minden információ megtalálható, egyebek mellett a támogatott pénztárgéptípusok listája, és innen letölthető a nyomtatvány is.

A támogatás a 2017. január elsejétől kötelezetteknek jár, a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet; a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását; a plasztikai sebészeti tevékenységet; a diszkó, táncterem működtetését; a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszőröknek, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában