Helyi gazdaság

2016.10.06. 13:33

Még mindig nagyon mennek a hamis ruhák

Ugyan idén kevesebben vásároltak hamis termékeket, a hamis ruhák még mindig kelendőek.

Csökkent a hamisított  termékek iránt kereslet a magyar lakosság körében az idén a  tavalyihoz képest - derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület  (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatásából. A "legkelendőbb"  termék idén is a hamis ruha volt 16 százalékos aránnyal, ami 4  százalékpontos csökkenés 2015-höz képest.     

   

Az MTI-hez csütörtökön eljutatott tájékoztatás szerint a  vizsgált időszakban a lakosság 13 százaléka vásárolt legalább  egyszer hamis terméket. Ez a legalacsonyabb érték a 2009 óta  végzett felmérések alapján.   

   

amis parfümöket csak majdnem minden tizedik megkérdezett  vásárolt, míg hamis gyógyszereket 1 százalékuk, jogsértő CD-t vagy  DVD-t pedig összesen 4 százalékuk. A hamis gyógyszerek esetében 2  százalékponttal csökkent, az adathordozóknál viszont ugyanennyivel  nőtt a fogyasztók aránya tavaly óta.   

   

A felmérésből kiderült az is, hogy a hamisított ruházati  termékek és élelmiszerek tipikus vásárlói többnyire Budapesten  élnek, harmincévesek, szakmunkás végzettségűek vagy érettségivel  rendelkeznek és nagyon alacsony a jövedelmük. Az illatszerek esetén  a fogyasztók elsősorban közép-magyarországiak és 30 év alattiak. A  jogsértő CD, DVD és a számítógépes programok tipikus vásárlói pedig  a fiatal, budapesti, még tanuló státuszú férfiak.    

   

A kutatás kitért az illegális letöltésekre is, idén a  válaszadók 80 százaléka cáfolta, hogy valaha nézett, illetve  hallgatott illegális tartalmakat. Az adatokból látható, hogy a  magyar lakosság többsége nem vallja be a filmek és zenék jogsértő  használatát, azonban 1-2 százalékponttal évről-évre nő azok aránya,  akik elismerik, hogy letöltöttek ilyen tartalmakat - írták.   

   

Ismét nőtt a legális letöltési lehetőségek ismertsége az  internethasználók körében, míg 2015-ben a válaszadók 59 százaléka  tudott ilyen lehetőségről, 2016-ban már 77 százalékuk volt  tisztában olyan legális források létével.   

Idén a válaszadók kétharmadának döntésében az játszotta a döntő  szerepet, hogy a hamis árucikk "olcsó volt". A megkérdezettek 54  százaléka állította, hogy nem volt gond a vásárolt termék  minőségével, 44 százaléka pedig nem törődött a termék származásával  - áll a közleményben.

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában