Helyi gazdaság

2016.06.06. 13:22

Minimálbér: havi 200 ezer fixre vágyunk - A közgazdász szerint reális olvasóink elvárása

Megkérdeztük olvasóinkat, szerintük mekkora minimálbérnek kellene lennie Magyarországon, hogy kevesebben keressenek munkát az osztrákoknál.

Rimányi Zita

A munkabérhiány okoz munkaerőhiányt –   a témával többször  foglalkoztunk.  Írtunk arról, hogy ausztriai munkák miatt mondott fel itthon több klímaszerelő és az osztrákokhoz csábított a jobb fizetés sok eladót, péket, szakácsot is. Helyüket hiába hirdetik. 


 Több mint 3300-an vettek részt szavazásunkban. A legtöbbek szerint havi nettó 200 ezer forintra lenne szükség. Persze akiknek jó állásuk van Ausztriában, 1200–1500 eurót kapnak évente tizennégyszer, talán ezért se gondolnák meg magukat.


– A hazai árszínvonalat és a nyugat-európai bérszínvonal megnyílt alternatíváját ismerve szavaztak az olvasók, arra is gondolva, mennyiből tudnának itthon nagyjából megélni. Reálisan látják a helyzetet. A többségük szerint szükséges nettó minimálbér a jelenleginek több mint a két és félszerese, ez is mutatja, hogy a jövedelmek rendkívül alacsonyak – mondta el Pogátsa Zoltán, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem közgazdászoktatója. Úgy véli, ki tudnák fizetni a cégek azt, amire a legtöbben vágynak, és így lenne igazságosabb,  egészségesebb az elosztás. S a 2001–2002-es jelentős béremelésnek is minimális hatása volt a foglalkoztatásra, nem sok állás szűnt meg miatta – indokolta véleményét.

A közgazdász szerint a jelentős béremelésért maguk a dolgozók tehetnek sokat. „Az irigyelt nyugat-európai béreket így érték el az ott élők" – hangsúlyozta és megemlítette a jelenleg is folyó franciaországi és belgiumi munkabeszüntetéseket. Úgy tűnik azonban, a magyar dolgozók nem nagyon hajlandók így harcolni. „Tehetnének jobb megélhetésükért, de azt várják, magától oldódik meg a gondjuk" – szögezte le a szakember.


– A francia dolgozók kis része szakszervezeti tag, de ha sztrájk van, ahhoz többségük csatlakozik. Itthon eddig nem ez volt jellemző – mondta el Potyondi Antal, a Magyar Szakszervezeti Szövetség képviselet-vezetője. Úgy véli, már a nettó százezres minimálbér jelentős változásokat hozna. Szerinte is minden túlzás nélkül akarhat magának a többség havi 200 ezret, a belső fogyasztást is  ez növelné. „Ezért küzdünk, de csökkenteni kellene a személyi jövedelemadót a kisebb keresetűeknél és a munkaadók bérre rakódó terheit is" – hangsúlyozta.

Ritkán van sztrájk

Arról is szavazhattak nemrég olvasóink, miért nem volt az elmúlt 27 évben sztrájk Győr-Moson-Sopronban a versenyszférában. A többség  szerint  gyávák ehhez az emberek, féltik az állásukat (41 százalék). Mások úgy vélik, a magyaroknak nincs gyakorlatuk az érdekérvényesítésben, az összefogásban (19 százalék), és azt szeretnék, hogy mindent mások intézzenek el helyettük (17 százalék).

Magasabb bérért harcoltak

A munkaerőhiány a munkás legjobb barátja – vallja Molnár Ákos, a vasasok területi ügyvivője, aki részt vett a sztrájkkal nyomatékosított tárgyalássorozatban, amellyel a Sopronkövesden dolgozók jelentős béremelést értek el tavasszal.

Címkék#gazdaság
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában