Helyi gazdaság

2016.06.29. 09:20

Drága, ezért alig öntözik termőföldjeiket a hazai gazdák

A magas költségek miatt alig öntözik termőföldjeiket a hazai gazdák, miközben az öntözés jelentősége folyamatosan nő.

A magas költségek miatt alig öntözik termőföldjeiket a hazai gazdák, miközben az öntözés jelentősége az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás miatt folyamatosan nő - írja szerdai számában a Magyar Idők.

A vízjogi engedéllyel rendelkező gazdálkodók alig fele öntözte 2015-ben mezőgazdasági területeit - írta a napilap az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentésére hivatkozva.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az összesen megközelítőleg 110 000 árutermelő gazdaságból 2200, azaz két százalékuk rendelkezik vízjogi engedéllyel. Az összes mezőgazdasági termelőre kivetítve ez az arány még alacsonyabb, félmillió termelővel számolva öt ezreléket tesz ki.

Ez több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt 2011-től megszűnt a gazdák által fizetett úgynevezett érdekeltségi hozzájárulás, így a vízszolgáltatóknál forráshiány keletkezett, ami gondokat okoz az öntözőrendszerek megfelelő üzemeltetésében.

Gondot jelent a hektáralapon fizetendő vízszolgáltatási díjban jelentkező nagy különbség, amely néhány ezer forinttól akár százezer forintig is terjedhet. A magas költségek mellett már nem térül meg az öntözés, ezért a díjakat normalizálni kell - jelezte a kamara a lapnak.

A köztestület szerint a gazdálkodók öntözési kedvét növelni lehetne a különböző engedélyezési eljárások egyszerűsítésével is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában