Helyi gazdaság

2016.06.07. 17:14

105 millióra bírságolták az FHB-t

Személyi felelősségrevonási eljárást is indított a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybank 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt, és személyi felelősségrevonási eljárást is indított - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-vel. Az FHB azt közölte: vizsgálja, hogy élni kíván-e a határozattal szemben a társaságot megillető bírósági felülvizsgálat lehetőségével.

Az MNB tájékoztatása szerint a hitelintézet egyes - jelentős összegű - kötvényeinek jegyzésével kapcsolatban félrevezető információt tett közzé.

A jegybank vizsgálata a 2012. december 20-án kibocsátott eurókötvényeket érintette.

A jegybanki közleményben kitérnek arra: az nyrt. 2012. december 20-án eurókötvényt bocsátott ki, amelyet 2013. május 16-án további rábocsátás követett. Az MNB átfogó vizsgálat során észlelte, hogy a befektetők félrevezetésére, a kibocsátóval kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvények kibocsátása "nem magyarországi befektetők részére" történt.

A jegybank megállapította, a kibocsátó félrevezető információkat tett közzé a befektetőknek. A hivatalos közzétételi helyen megvalósított piacbefolyásolás különös súlyú és nem kívánatos a tőkepiacon. A pénz- és tőkepiacok biztonságos működésének alapfeltétele az átláthatóság, az, hogy a befektetők és valamennyi szereplő számára - döntéseik meghozatalához - azonos módon elérhető, valós és objektív információk álljanak rendelkezésre a kibocsátók pénzügyi, vagyoni és jövedelmi helyzetéről. A jogszerű tájékoztatás erősítése érdekében szigorította meg az MNB a közelmúltban kibocsátói felügyelési tevékenységét.

Kiemelték: a jegybanki bírság megállapításánál az MNB figyelembe vette azt, hogy a félrevezető információ a kibocsátó saját tőkéjéhez képest jelentős összegű kötvény jegyzése alakalmával történt, valamint azt, hogy a félrevezető információ közzététele a tőkepiac megfelelő működéséhez elengedhetetlen transzparenciára vonatkozó szabályokat sértette meg.

Az FHB értékpapírjainak - részvényeinek, jelzálogleveleinek és kötvényeinek - kereskedését felfüggesztette a Budapesti Értéktőzsde kedden 13 óra 52 perctől a nap hátralévő részére.

Az FHB a piaczárást követően a tőzsde honlapján közzétette az MNB bírság kiszabásáról szóló határozatát. Közölte azt is, vizsgálja, hogy élni kíván-e a határozattal szemben a társaságot megillető bírósági felülvizsgálat lehetőségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában