Helyi gazdaság

2016.03.09. 12:20

Ennyi pénzt bukik az unió a hamis táskák miatt

A hamis termékek forgalmazása miatt évente 12 ezer munkavállalóval kevesebbet foglalkoztatnak, mint lehetne. A kár évi 1,6 milliárd euró.

Évente 1,6 milliárd euró kárt okozott 2007 és 2012 között a hamis kézitáskák és bőröndök forgalmazásából származó közvetlen és közvetett bevételkiesés az Európai Unióban (EU) - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerdán az MTI-vel, az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) jelentésére hivatkozva.

A hamis termékek forgalmazása miatt évente 12 ezer munkavállalóval kevesebbet foglalkoztatnak az ágazatban, mint lehetne - tették hozzá.

A jelentés szerint mindezekhez hozzájárul még a kormányzatok bevételkiesése (elmaradt jövedelem- és társasági adóbevétel, társadalombiztosítási hozzájárulás, áfa), amelyet a felmérés 516 millió euróra becsült.

Az unió legfertőzöttebb piaca Magyarország, ahol a kézitáskák és bőröndök forgalmának több mint egynegyede hamisítvány, Romániában, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban is hasonlóan nagy arányt mértek. A magyar piacon az éves kereskedelmi veszteséget 52 millió euróra (16 milliárd forintra) becsülték.

A közlemény idézi Bendzsel Miklóst, a HENT elnökhelyettesét, aki az iparágban dolgozók munkahelyének megóvására a hamisítás elleni közös, európai uniós fellépést tartja a leghatékonyabb megoldásnak.

Az EU-ban a kézitáska- és bőröndgyártás több mint fele Olaszországra koncentrálódik, innen származik az export 40 százaléka és a munkahelyek több mint egyharmada is itt található. Így az EU-t érintő teljes veszteség egyharmada sújtotta az országot, amely elérte az 520 millió eurót. Franciaországban a hamisítás miatti éves bevételkiesés 99 millió euróra tehető, Németországban a szektor bevételkiesése elérte 231 millió eurót, Nagy-Britanniában pedig 149 millió eurót.

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában