Helyi gazdaság

2015.11.27. 17:32

Nem tesznek a magyarok az időskori anyagi biztonságért

A hazai lakosság kétharmada nem tervez félretenni nyugdíjas éveire, pedig 85 százaléka fontosnak tartja az anyagi gondoktól mentes időskort - derül ki az OTP Öngondoskodási Indexéből.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár közleményében ismerteti: a kutatást szeptember 27. és október 9. között készítették a bankszámlával rendelkező 18-70 évesek körében, 1500 személy személyes megkérdezésével, országos, reprezentatív mintavétellel. Az idén már kilencedik alkalommal elvégzett felmérés a pénzügyi vonatkozásoknál tágabb összefüggésekben vizsgálja az öngondoskodást, az egészségmegőrzéssel, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos lépéseket és véleményeket is figyelembe veszi.

A kutatás rámutatott, habár a megkérdezettek mindössze 3 százaléka van meggyőződve arról, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a tisztes időskori megélhetésre, az aktív kereső lakosság 65 százaléka nem rendelkezik erre a célra félretett megtakarítással, és nem is tervez vele.

Pedig aki 40 évesen elkezd havi 5000 forintot félretenni egy nyugdíjpénztári számlára, idősebb éveire 2,5 millió forintot halmozhat fel, amivel jelentősen tompíthatja a nyugdíjba vonuláskor tapasztalt bevételkiesést - mutat rá Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a közleményben.

Az önkéntes kassza arra számít, hogy az év végéhez közeledve sokan fogják kihasználni a pénztári befizetések után járó, évi 20 százalékos - éves szinten maximum 150 ezer forint - adóvisszatérítés lehetőségét eseti, egyéni pénztári hozzájárulással. Az OTP pénztáránál tavaly meghaladta a 2,3 milliárd forintot az eseti befizetések értéke, ami 60 százalékkal volt több az előző évinél - írja közleményében a kassza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában