Helyi gazdaság

2015.11.18. 12:13

A kisboltokat is fizetésre kényszeríti a kormány

Kedden döntöttek az élelmiszer-biztonsági felügyeleti díj 0 százalékos sávjának eltörléséről, így azt a kereskedelemben részt vevő minden szereplőnek fizetnie kell.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a kis élelmiszerboltokat sújtja leginkább, hogy megszűnik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 0 százalékos sávja.

A főtitkár a Népszavának elmondta: a kis boltoknak eddig nem kellett ezt a díjat fizetniük. Egy átlagosan 20 százalékos árréssel dolgozó vállalkozó, aki ebből a forrásból fedezi a költségeit, kénytelen lesz ennek az összegnek az 5 százalékát élelmiszer-felügyeleti díj címén befizetni a költségvetésbe.

Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás értelmében a jövőben az árbevétel 0,1 százalékának megfelelő összeget kell fizetniük a nettó 500 millió forintos árbevételt el nem érő, a törvény hatálya alá tartozó üzleteknek is.

A felügyeleti díjat a megelőző év árbevétele alapján kell kiszámítani. Ugyanakkor a kiskereskedelmi mikro- és kisvállalkozások is élhetnek a húszezer, illetve hétszázezer forintos átalányfizetés lehetőségével - ismerteti szerdai cikkében az újság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában