Helyi gazdaság

2015.09.18. 08:03

Magyar ügy boríthatja a régiós hiteldominót

Magyar ügy boríthatja a régiós hiteldominót, az eljárás végén ugyanis kiderülhet, hogy az Európai Unió szabályai szerint minek is számít a devizahitel-szerződés.

Magyar ügy boríthatja a régiós hiteldominót, az eljárás végén ugyanis kiderülhet, hogy az Európai Unió szabályai szerint minek is számít a devizahitel-szerződés - írja pénteki számában a Magyar Idők.


A lap arról a perről ad hírt, amelyet még tavaly kezdeményezett az ügyben a Ráckevei Járásbíróság. A luxembourgi bírósági eljárás - amelyet élénk külföldi figyelem kísér - egy kölcsönügylet miatt indult.


A kérdés az, minek számít a devizahitel-szerződés: a konstrukció hitelnyújtást takar vagy egyfajta tőkebefektetésről, tőkepiaci műveletről van szó. Az uniós bírák olyan következtetésre is juthatnak - húzza alá a cikk -, amelyből levezethető a devizahitel-szerződések semmissége. Így a magyar ügy feldöntheti a kelet-közép-európai hiteldominót.


Az uniós procedúra csütörtökön ugyanakkor új fordulatot vett, nyilvánosságra hozta ugyanis szakértői véleményét az Európai Bíróság finn főtanácsnoka. Niilo Jääkinen szerint a luxembourgi testületnek el kell utasítania a magyar kérdéseket, és nem szabad iránymutatást adnia, mert a Ráckevei Járásbíróság előterjesztése nem tartalmazza az ügy eldöntéséhez szükséges valamennyi tény leírását és a jogi háttér ismertetését. A lap szerint viszont a bírák csak nagyon ritkán utasítanak el ügyeket, általában tehát döntés születik.

Címkék#gazdaság
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában