Helyi gazdaság

2015.09.04. 17:24

Az Astra biztosító ügyfele? Erre figyeljen!

A csődeljárás alatt álló biztosító ügyfelei csak akkor tudnak másik biztosítóhoz átszerződni, ha az Astránál kérelmezik szerződésük felbontását, vagyis a folyamat nem automatikus.

Az Astra Biztosító ügyfelei csak akkor tudnak másik biztosítóhoz átszerződni, ha az Astránál kérelmezik szerződésük felbontását, vagyis a folyamat nem automatikus - hívja fel a figyelmet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.

Fontos az is, hogy az ügyfél által aláírt, a közös megegyezés megszűntetéséről szóló kérelem legkésőbb egy héttel - egészen pontosan 7 nappal - az utolsó díjjal rendezett dátum előtt beérkezzen az Astra Biztosítóhoz. Az új szerződés a soron következő díjfizetés esedékességi időpontjától indulhat - figyelmeztet a közlemény szerint Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Az alkuszcég szerint a csődeljárás alatt álló biztosító már javában intézi az ügyfelek szerződésbontási kérelmeit.

A román Astra biztosítótársaságot augusztus 26-án nyilvánította fizetésképtelenné az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF). A lépés a biztosító magyarországi fióktelepét is érinti. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte: a biztosító magyarországi fióktelepe köteles helytállni a díjfizető ügyfelek által okozott károkért mindaddig, amíg Romániában el nem rendelik a biztosító felszámolását. A már bekövetkezett károkat ezért érdemes mihamarabb jelezni a fióktelepnél.

A CLB pénteki közleményében kifejti, hogy a másik biztosítóhoz való átszerződés csaknem kétszázezer embert és kötelező gépjármű felelősség-biztosítást (kgfb), a casco-t és lakásbiztosítási szerződést érint.

A szerződésbontási kérelmeket az Astra egyenként fogja elbírálni, és csak azt az ügyfelet engedik el, akinek nincs díjhátraléka.

Németh Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy pontosan össze kell hangolni a kgfb-szerződések megszűnését és az újak megkötését egy másik biztosítónál, mert a folytonosság megszakadásának költséges következményei vannak. Ez az úgynevezett fedezetlenségi időszak, amely miatt kiemelten magas díjait kell fizetni, s előfordulhat, hogy az ekkor okozott kár teljes összegét is az ügyfélnek kell megtérítenie.

Azoknak viszont, akik az éves díjat előre kifizették, továbbra is várniuk kell a szerződési határidő leteltére - fordulóra -, mert az Astra nem téríti vissza a pénzt, és addig nem is lehet másik biztosítóval szerződni. Akik szerződése pedig nem érte el a 270 napos időtartamot az Astra kötelékében, azoknak az idei bónusz fokozati ugrása elmarad. Az ehhez szükséges napok számítása az új biztosítónál induló szerződéssel egy időben újrakezdődik - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában