Helyi gazdaság

2015.07.30. 13:40

Nem is gondolná, hányan vesztik el a munkájukat hamis divatcikkek miatt

A hamis divatcikkek forgalmazása minden évben több mint 500 ezer munkahely megszűnését és forintra átszámolva mintegy 13 ezer-milliárdos kárt okoz.

Évente több mint félmillióan veszítik el munkájukat a divatcikkek hamisítása miatt, és mintegy 13 ezer milliárd forintnyi kárt okoz a hamisított divatcikkek forgalmazása az Európai Unióban - hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) közleményében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A tájékoztatás szerint az uniós országok közül leginkább a fejlett divatiparral rendelkező Olaszország és az Egyesült Királyság gazdaságát sújtja a divattermékek nemzetközi bűnszervezetek által irányított hamisítása.

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) legfrissebb jelentése szerint a divatcikkek éves 275 milliárd eurós (85 ezer milliárd forintos) teljes forgalmának mintegy 10 százalékát teszik ki a hamis divattermékek, ruhák, cipők, sálak, nyakkendők, övek, kesztyűk. A divattermékeket előállító és forgalmazó szektorban 647 ezer vállalkozásában 3,8 millióan dolgoznak, a cégek majdnem fele Olaszországban működik.

Az OHIM jelentésének készítői rámutattak: a nemzetközi bűnszervezetek által irányított termelés és értékesítés évente mintegy 43,3 milliárd eurós (mintegy 13,4 ezer milliárd forintos) kárt okoz az unió gazdaságának, és körülbelül 518 ezer munkahely megszűnéséért felelős. Az OHIM becslése szerint a 28 uniós tagállam csak a divattermékek hamisítása miatt 8 milliárd euró (mintegy 2500 milliárd forintnyi) adó- és járulékbevételtől esik el.

Olaszországban évi 4,5 milliárd eurós közvetlen kárt okoz a hamisítás, valamint közvetlenül évi 50 ezer, közvetve 80 ezer állás megszűnéséért felelős. Az Egyesült Királyságban ugyanez a kár 3,6 milliárd eurónyi, illetve 40 ezer munkahely a veszteség. Nem sokkal marad le a Franciaország és Németország sem a listán: mindkét országban egyenként évi 3,5 milliárd eurós közvetlen kárral lehet számolni a divattermékek hamisítása miatt - olvasható a HENT közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában