Helyi gazdaság

2015.07.02. 21:02

Magosz: a kormány teremtse meg a lehetőségét a földvásárlásnak!

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) kormányzati lépéseket sürget annak érdekében, hogy a földeket a magyar gazdák ne csak bérlőként, hanem tulajdonosként művelhessék, a vásárláshoz pedig megfelelő finanszírozási, hitelezési lehetőségek legyenek - mondta Jakab István csütörtökön Kisbucsán.

A szövetség elnöke a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének tisztújító közgyűlését megelőzően beszámolt arról, hogy a Magosz keddi elnökségi ülésén "élesen vetődött fel" az a követelés, hogy a kormány határozottan álljon ki a termőföld védelme mellett. "A leghatározottabban elítéljük azokat a politikusokat, akik Brüsszelbe mennek panaszkodni, akik Brüsszelben ócsárolják a magyar gazdákat, és teszik lehetetlenné a helyzetüket, megtámadják azt a földtörvényt, ami védi a magyar gazdákat" - fogalmazott a Magosz elnöke.

Úgy vélte, ha Brüsszel a termőföldek forgalmáról szóló törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indít, nagy a veszélye annak, hogy "a magyar gazdák később már hátrányba kerülnek". Ezért kellene a kormánynak megteremtenie a tulajdonszerzés lehetőségét, mert "az a biztos, amikor a föld a gazda tulajdonában van" - szögezte le.

Brüsszel nagyon kritikusan vizsgálja a magyar törvényalkotást - jegyezte meg Jakab István. Míg az természetes, hogy Ausztriában védik a gazdát, korántsem biztos, hogy a magyar földtörvény kapcsán ugyanez az álláspont - vélekedett.

Hozzátette, hogy ugyanakkor a sokat támadott magyar földtörvényt ma Európában még a régi tagállamok körében is "másolják, tanulmányozzák".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában