Helyi gazdaság

2015.07.27. 17:24

Liga: biztosíthatók a források a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásához

"Az évente mintegy 200 milliárd forintba kerülő nyugdíjba vonulást elsősorban olyan forrásokból lehetne fedezni, amelyeket az állam szed be járulék címen."

Biztosíthatók a források a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásához – mondta a július elején indult népszavazási kezdeményezésről a Liga Szakszervezetek elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Győrben.

Gaskó István a lehetőségekről szólva kifejtette: az évente mintegy 200 milliárd forintba kerülő nyugdíjba vonulást elsősorban olyan forrásokból lehetne fedezni, amelyeket az állam szed be járulék címen.


Példaként említette, hogy évi mintegy 5000 milliárd forintot tesz ki a feketegazdaság, ha ennek a 20 százaléka kifehéredne, akkor a forrás biztosított lenne – tette hozzá.


Másik lehetőségként említette, hogy csábítóvá kell tenni az országot annak az általa vélt mintegy 600 ezer embernek is, akik ma Nyugat-Európában dolgoznak, hogy jöjjenek haza és itt fizessék járulékaikat.


Gaskó István emlékeztetett: esélyegyenlőtlennek találják, hogy jelenleg csak a nők mehetnek nyugdíjba 40 évi munkaviszony után. Ezért állt a Liga Szakszervezetek a Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője által, magánemberként kezdeményezett népszavazási kezdeményezés mellé.


Az elnök az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy széles társadalmi támogatottságú az ügy és reményei szerint két hónap alatt összegyűlik a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás. Mint fogalmazott, a legtöbb városban gyűjtik az aláírásokat.


Elmondta azt is, hogy a népszavazáshoz szükséges 5 milliárd forintot nem szeretné a „társadalom nyakába varrni", így bízik abban, hogy a kormány még előtte bevezeti ezt a lehetőséget.


Amennyiben mégis lesz népszavazás, Gaskó István reményei szerint ez vagy az év végén, vagy a jövő év elején fog megvalósulni.


Kijelentette azt is, hogy „szigorúan pártsemlegesen" szeretnék lebonyolítani mind az aláírás gyűjtést, mind a népszavazást, mert nem szeretnék, „hogy bármelyik politikai erő rájuk csimpaszkodna, és politikai zsákmányszerzésre használná a népakaratnak ezt a szegmensét".


Győrben egy óra alatt mintegy 50 ember írta alá a népszavazást kezdeményező ívet.

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában