Helyi gazdaság

2015.07.03. 17:16

Gondosan választ klímát a magyar

A magyarok alaposan tájékozódnak, és kiemelten fontosnak tartják a szakértelmet a klíma megvásárlásakor.

A légkondicionáló tulajdonosok 72 százaléka teljesen, 27 százaléka pedig meglehetősen elégedett készülékével - derül ki a Daikin Hungary Kft. online interjúk segítségével készített reprezentatív felméréséből.

Az MTI-hez pénteken eljutatott vizsgálatot a Daikin Hungary Kft. felkérésére a GfK folytatta le, összesen 2600 ember bevonásával.

A felmérés szerint a magyar háztartások csaknem negyedében van valamilyen klímaberendezés, amelyek 84 százaléka oldalfali klíma, 12 százaléka mobilklíma, míg ablakba beépíthető klíma mindössze 4 százalékban fordul elő.

A háztartások 17 százalékában két szobában, 5 százalékában pedig háromban is van klímaberendezés - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a magyar háztartásokban fellelhető berendezések 84 százaléka hűteni és fűteni is képes, azonban csak 33 százalékuknál használják ki mindkét funkciót, 51 százalékánál csak hűtésre használják. Az eszközök 15 százaléka csak hűteni képes.

A Magyarországon magáncélra használt klímák 68 százaléka több mint 3 éves: 42 százalékát három-öt, 23 százalékát pedig hat-tíz éve vásárolták, míg több mint 10 éves klíma a háztartásoknak 3 százalékában található. A légkondicionálók 30 százaléka egy vagy kétéves berendezés - tették hozzá.

A klímavásárláskor a megkérdezettek 74 százaléka az energiahatékony technológiát, 73 százaléka a halk működést emelte ki mint leginkább befolyásoló szempontot, 68 százaléka pedig a megfelelő teljesítményre helyezte a hangsúlyt - derül ki a vizsgálatból.

A válaszadók 26 százaléka számolt be arról, hogy légkondicionáló vásárlást tervez, 2 százalék még idén nyáron, 7 százalék egy éven belül, 17 százalék pedig egy későbbi időpontot nevezett meg - olvasható a közleményben.

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában