Helyi gazdaság

2015.07.27. 15:10

Generikumot vesz a Teva

Az izraeli Teva gyógyszeripari konszern 36,6 milliárd euró vásárolja meg az ír Allergan gyógyszergyár generika üzletágát.

Az izraeli Teva gyógyszeripari konszern 40,5 milliárd dollárért (36,6 milliárd euró) megvásárolja az ír Allergan gyógyszergyár generika üzletágát.

A Teva Pharmaceutical Industries Ltd. 33,75 milliárd dollár készpénzt és 6,75 milliárd dollár értékben részvényt fizet az Allergan Generics vállalatért. Az üzletre mindkét vállalat felügyelő bizottsága áldását adta. Az illetékes hatóságok engedélyével az üzlet 2016 első negyedévében zárulhat le.

Erez Vigodman a Teva vezérigazgatója szerint az egyesült vállalat 2016-ban 26 milliárd dollár forgalom mellett 9,5 milliárd dollár EBITDA (adó- és kamatfizetés, amortizációs és értékcsökkenés előtti) eredményre, valamint 6,5 milliárd dollár szabadon felhasználható cash-flowra számíthat.

"A két cég termékportfóliója jól kiegészíti egymást" - jelentette ki. "Az új üzleti modellünk szerint bevételi forrásainkat termékválasztékban és földrajzi megoszlásban egyaránt diverzifikáló akvizíció felgyorsítja és tovább erősíti növekedési stratégiánkat" - tette hozzá.

A Teva egyúttal visszavonta az amerikai Mylan generika termékeket gyártó gyógyszeripari vállalat megvásárlására tett 40 milliárd dolláros ajánlatát. A holland Stichting alap ugyanis részvényvásárlási opciójának lehívásával többségi tulajdonrészre tett szert az ellenséges kivásárlás megakadályozására.

A Teva részvénye a bejelentésre tíz százalékkal erősödött a tőzsdén kívüli forgalomban nyitás előtt a Nasdaq piacon. Tel Avivban a részvényt felfüggesztették.

A gyógyszeripari ágazat a legjobb úton halad afelé, hogy az idén felülmúlja tavalyi egyesülési-felvásárlási rekordját. Az idén már 180 milliárd dollár értékben hoztak tető alá akvizíciókat az ágazatban a tavalyi egész éves 200 milliárddal szemben.

A Teva már megvásárolta a generika (hatóanyag-azonos) gyógyszerek gyártásával foglalkozó német Ratiopharm vállalatot. Az izraeli gyógyszeripari vállalat a világ legnagyobb generika előállítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában