Helyi gazdaság

2015.07.10. 14:28

A Danone végleg bezárt Magyarországon

Júniusban leállt a gyártósor a Danone-nál. A cég termékei továbbra is kaphatóak lesznek a boltokban, de azokat már más európai egységben készítik.

munkatársunktól

Befejezte a magyarországi tejtermékgyártást a budapesti székhelyű Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft.– írta az agrarszektor.hu.

A tulajdonos multinacionális Danone-csoport a magyarországi termék-előállítást más európai egységeibe helyezte át, de a savanyított Danone-készítményei – tejföl, kefír, natur és gyümölcs joghurtok és tejdesszertek – ezután is kaphatók lesznek a magyar boltokban, a Danone Kft. pedig a csoport régiós központja marad.

Az elmúlt egy évben a magyarországi termelést fokozatosan más európai termékgyártó egységeibe helyezték át. A cég tavaly jelentette be, hogy több európai üzemét – köztük a budapesti gyárat – bezárja. A döntést az alacsony kapacitáskihasználtsággal indokolták, ugyanis a friss tejtermékek iránt tartósan csökken a kereslet.

A csoport magyarországi értékesítései 20 százalékkal estek vissza 2011-2013-ban.

A termelés megszüntetése 139 alkalmazottat érintett a cég 270 magyarországi dolgozójából. A vállalaton belül „Támogató Központot" hoztak létre, amely segíti a munkavállalókat az álláskeresésében, az érintett dolgozók csaknem 80 százalékának már van új munkahelye.

A cég tejbeszállító termelőpartnerei számára is új felvásárlókat talált. A kft.-nek korábban tíz körüli állandó nagy tejbeszállító partnere volt és évente 25-30 millió liter tejet vásároltak fel, amely a teljes hazai tejfelvásárlási piac 2-3 százalékát tette ki.

ÉFOSZ: nem példanélküli a Danone üzembezárása

A Danone üzembezárása nem példanélküli - kommentálta [namelink name="Éder Tamás"], az ÉFOSZ elnöke az Agrárszektor.hu hírét, miszerint a múlt hónapban véglegesen leállította a termelést a budapesti székhelyű Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. Magyarországon. A Nemzetgazdasági Minisztérium még tavaly programot indított a létszámcsökkentésben érintett személyek azonnali elhelyezésének segítésére.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére aláhúzta: az elmúlt évtizedben több nemzetközi cég döntött úgy, hogy telephely-racionalizálást, termelés-koncentrációt hajt végre a kelet-közép európai régióban és ennek során a magyarországi üzemét bezárja. Szinte minden jelentős élelmiszeripari alágazatban volt erre példa a konzervipartól a húsiparig.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére azt közölte a Danone-üggyel kapcsolatban, hogy a tárca 2014-ben programot indított a világpiaci értékesítési problémák miatt a magyarországi vállalatoknál létszámcsökkentésben érintett személyek azonnali elhelyezésének segítésére.

Ennek eredményeképpen a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. létszámcsökkentési szándékának bejelentésekor az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (OFA) azonnal felvette a kapcsolatot a céggel és 2014. július 17-én együttműködési megállapodást kötöttek.

A programban a gyár 124 dolgozója vett részt. Számukra a cél új munkahely találása, valamint olyan képzések támogatása, amelyek az elhelyezkedést segítik. 10-féle képzésben összesen 75 fő vett részt. Ezen intézkedések eredményeként a Danone elbocsátott dolgozóinak 80 százaléka már megtalálta új munkahelyét.

Az MTI korábban megírta: a Danone budapesti gyárának bezárását tavaly júniusban jelentette be. Indoklása szerint ugyanis a magyar üzem kapacitáskihasználtsága olyan kritikusan alacsony volt, ami hosszú távon már nem volt fenntartható. Ezért a vállalat úgy határozott, hogy fokozatosan csökkenti, az idei év második felére pedig beszünteti a budapesti gyártást. A Danone 1991 óta van jelen Magyarországon, a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. mostani formájában 1994-ben kezdte meg működését.

Éder Tamás hozzátette: noha az üzembezárások pontos hátterét nem ismeri, a döntésekben szerepet játszhatott az, hogy a magyar fejlesztés- és támogatáspolitika mostohagyermekként kezelte az ágazatot.

Az ágazat központi terheinek folyamatos növekedése miatt meghatározóvá váló feketekereskedelem olyan gazdálkodási környezetet teremt, ami szinte lehetetlenné teszi a jövedelmező tevékenységet.

Aki teheti, áthelyezi máshová a termelést anélkül, hogy a piacait feladná, hiszen a magyar üzletekben továbbra is kaphatók a szóban forgó cégek termékei, amelyeket a környező országokban megmaradó és folyamatosan fejlődő üzemekben állítanak elő - jegyezte meg az ÉFOSZ elnöke.

Annak ellenére ugyanis, hogy a Danone megszüntette magyarországi üzemében a termelést, és azt más európai országokba helyezte át, a Danone-készítmények ezután is kaphatók lesznek a magyar piacon az Agrárszektor.hu információi szerint. A Danone Kft. pedig a csoport régiós központja marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában