Helyi gazdaság

2015.05.12. 21:39

Nyugdíjasként előbb mondanánk le az élelmiszerről, mint gyermekeink támogatásáról

A lakosság többsége teljesen bizonytalan várható nyugdíjával kapcsolatban, és megbecsülni sem tudja, hogy mennyivel kevesebb pénzből kell majd gazdálkodnia időskorában.

kisalfold.hu


Kifejezetten bizonytalanok a magyarok azzal kapcsolatban, hogy mekkora nyugdíjra számíthatnak majd. A CIG Pannónia megbízásából készült kutatás szerint a 18 és 59 év közötti lakosság többségnek még elképzelése sincs arról, hogy várhatóan mennyivel csökken majd a bevétele nyugdíjasként.

Az öregkori járandóság összegét legkevésbé a fiatalabb, 18-29 éves korosztály és az alacsonyabb jövedelmű válaszadók tudják megbecsülni.

A lakosság csupán 6%-a nem aggódik az időskori megélhetés miatt, mivel úgy gondolja, hogy nem jár anyagi lemondással a nyugdíjba vonulás. A válaszadók 12%-a attól tart viszont, hogy nyugdíja a jelenlegi jövedelme felét sem éri majd el, és összességében a megkérdezettek 30%-a számít minimum 20%-os bevételcsökkenésre.

(A 18-59 éves lakosságra reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 1200 fős mintán 2015. áprilisában).

Kattintásra nagy lesz!

Kattintásra nagy lesz!

A CIG Pannónia kutatásából az is kiderül, hogy a lakosság 87%-a tervezi a kiadásai visszafogását időskorában. A legtöbben (30%) a ruhavásárláson spórolnának. Közel ugyanennyien költenének kevesebbet étteremre, alkoholos italokra és dohányárura, de a nyaraláson is sokan spórolnának.

A válaszadók 20%-a kevesebbet költene rezsire, autóhasználatra, illetve elektronikai cikkekre. Élelmiszer vásárlásait a megkérdezettek 12%-a fogná vissza, a gyermekek, unokák támogatásán azonban csak a válaszadók 4%-a próbálna takarékoskodni.

A jelenlegi nyugdíjasok fogyasztása azonban az időskori spórolás korlátait is jól mutatja. Valóban kevesebbet költenek például ruházkodásra és vendéglátásra az idősebbek.

A több otthon töltött idő és a sok egyszemélyes háztartás miatt ugyanakkor lakásfenntartással kapcsolatos éves kiadásaik átlagosan több mint 80 ezer forinttal magasabbak, mint az aktív korúak esetében. A kevesebb éttermi fogyasztás miatt az élelmiszervásárlásra is többet költenek, de az átlagos nyugdíjasnak évente közel 60 ezer forinttal magasabb gyógyszer és egészségügyi kiadással is számolnia kell.

Kattintásra nagy lesz!

Kattintásra nagy lesz!

„Ezek az adatok is jól mutatják, hogy a nyugdíjas évek pénzügyi biztonságához körültekintő tervezésre van szükség. Kutatási adataink szerint csupán a nyugdíj előtt álló felnőtt lakosság 34%-a rendelkezik az időskorára szánt tartalékkal, és csak 22%-a vesz igénybe olyan nyugdíjcélú megtakarítási formát, amelyhez adókedvezmény is társul.

Tapasztalataink szerint ugyanakkor egyre többen ismerik fel, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megfelelő életszínvonal fenntartásához. Ezt jól mutatja az is, hogy bár csak tavaly vezették be a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét, felmérésünk szerint már a válaszadók 5%-a rendelkezik ilyen megtakarítással" – mondta el Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója.

(KSH: A háztartások fogyasztása, 2012 (2014. január 10.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában