Helyi gazdaság

2015.05.05. 15:49

Megtakarításaink is elmaradnak a nyugat-európai átlagtól

A magyarok átlagosan fejenként 2,1 millió forintos megtakarítással rendelkeznek, ami jelentősen elmarad a nyugat-európai 23,9 millió forintos átlagtól.

Átlagosan fejenként 2,1 millió forintos megtakarítással rendelkeznek a magyarok, az összeg jelentősen elmarad a nyugat-európai 23,9 millió forintos átlagtól, és lényegesen alacsonyabb a kelet-közép-európai térségben élők átlagosan 3 millió forintos megtakarításánál is - derül ki a Bankmonitor.hu kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

A szakportál az OECD legfrissebb adataira hivatkozva azt írta, hogy egy magyar embernek átlagosan 2,7 évi keresetével megegyező a megtakarítása.

Ebből a szempontból a kelet-közép-európai országok között a 2. helyre sorolták Magyarországot, az első a régióban Csehország 3,2 évi keresetnek megfelelő megtakarítással.

A dél- és nyugat-európai országok átlaga viszont jóval öt év feletti. A hollandok átlagosan több mint 9 évnyi keresetüknek megfelelő megtakarítást halmoznak fel.

Az OECD adatai szerint Magyarországon nem csak a pénzügyi megtakarítások nagysága, azok összetétele is sok tekintetben eltér a nyugat-európai országokétól, negatívum, hogy Közép-Kelet-Európában kimagaslóan sok készpénzt tartanak.

A nyugat-európai megtakarításokban ennek aránya 3 százalék alatti, ezzel szemben a magyarok megtakarításainak közel 14 százalékát készpénz alkotja. Ugyanakkor az államkötvények népszerűsége az elmúlt években jelentősen nőtt, a jegybanki statisztika szerint a magyar háztartások birtokában álló kötvények értéke 2012 második negyedéve óta 1800 milliárd forintról 3 ezermilliárd forintra növekedett, 64 százalékkal gyarapodott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában