Helyi gazdaság

2015.04.08. 13:41

Folytatódik a pereskedés a csíki sör márkanévért

A Ciuc Premiumot gyártó Heineken Románia korábban azt akarta elérni, hogy az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft. bezárja a boltot. Nem sikerült, a per pedig még évekig folytatódhat.

Folytatódik a pereskedés a csíki sör márkanévért a Ciuc Premiumot gyártó Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft. között – közölte szerdán a maszol.ro portál.

Amint a portálnak nyilatkozó Lénárd András, az Igazi csíki sör gyártója elmondta, a suceavai táblabíróság márciusban a Heineken Romániának azt a kérését utasította el jogerősen, amelyikben a multinacionális cég törvényszéki elnöki rendelettel próbálta azonnali hatállyal bezáratni az Igazi csíki sört gyártó csíkszentsimoni gyárat. A tulajdonképpeni márkaperben várhatóan csak évek múltán születik jogerős ítélet.

A holland multinacionális cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi csíki sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

Lénárd András valószínűsítette, hogy a márkaperben nem Romániában születik meg a végső döntés. Elmondta, hogy a Heineken a Hargita megyei törvényszéken is beperelte az Igazi csíki sör gyártóját, de emellett a spanyolországi Alicantéban székelő uniós szabványügyi hivatalhoz (OHIM) is panaszt nyújtott be. Mindkét eljárás folyamatban van.

A vállalkozó elmondta, az eljárás során elsősorban arra hivatkoznak, hogy levédték az Igazi csíki sör márkát, a Heineken csak a Ciuc premium márkanévvel rendelkezett, és a jogvita óta kért jogi védelmet a Csíki premium márkanévre is. Hozzátette, a két sör sem ízben, sem a gyártási technológiában, sem a csomagolásban nem téveszthető össze.

Lénárd András a lapnak elmondta, jelenleg havonta 300 ezer litert palackoznak az Igazi csíki sörből, és nem győzik kielégíteni a termékük iránti keresletet. Arra a felvetésre reagálva, hogy a székely érzületen nyerészkedik, kijelentette: székely embernek vallja magát. "Nem a közösségnek a székely identitásához való ragaszkodását lovagolom meg, hanem a saját ragaszkodásomat mutatom ki ezzel a termékkel" - jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában