Helyi gazdaság

2015.04.08. 18:00

4 milliárdos csalás a Lombard Kézizálog Zrt.-nél

A Lombard Kft. és leányvállalata, a Kézizálog Kft. ügyfélpénzeket, betéteket nem kezel, így az ott történt visszaélés fogyasztókat nem érint, az csak a refinanszírozó intézményeknek okozhat kisebb veszteséget - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjének bejelentése  szerint a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a  rendőrségen, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot.  

Az MNB közleményében azt írta: a Lombard Kft. ügyvezetőjének a  nyomozó hatóságnál tett tegnapi bejelentése szerint a csoport  záloghitelezési tevékenységét hitellel refinanszírozó 8 hitelintézet  felé - ezek közül egy már régóta felszámolás alatt áll - mintegy 4  milliárd forint értékben nem tudnak elszámolni a fedezetül szolgáló  zálogtárgyakkal, mivel azok értékét korábban hamisan adták meg a  refinanszírozóknak.  

Az ügyfelek felé semmiféle elszámolási hiány nincsen, az  hitelintézeteknél jelentkező esetleges veszteség azok működését  semmilyen módon nem befolyásolja - hangsúlyozza a jegybank.  

A jegybanki közlemény ismertetése szerint a Lombard Kft.  (amelynek neve nem tévesztendő össze a pénzügyi piacok egyéb -  például lízingpiaci - szereplőivel, akikkel a társaság semmilyen  kapcsolatban nem áll) a Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt.  anyavállalata, s az e pénzügyi vállalkozásnál bennmaradt  zálogtárgyak kereskedelmi értékesítésével foglalkozik. Befektetési  szolgáltatási tevékenységet egyik cég sem végzett, nincs tehát  semmilyen összefüggés a közelmúltban ismertté vált visszaélések és  ezen záloghitelező cég működése között.  

A közlemény emlékeztet arra: az MNB már 2015. január 22-én  felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Zrt.-hez a pénzügyi  vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata  miatt. A felügyeleti biztos kirendelésével együtt a felügyelet  korlátozta is a zrt. pénzügyi tevékenységét. "Így a büntetőeljárás  tegnapi megindítása újabb felügyeleti intézkedést nem tesz  szükségessé. A felügyeleti biztos a zálogtárgyak közös  felülértékelése, a finanszírozás kérdésében folyamatos tárgyalásban  áll a refinanszírozó hitelintézetekkel" - hangsúlyozza az MNB.  

Közölték: a korábban a Kézizálog Zrt. által nyújtott  záloghitelek fedezetéül szolgáló zálogtárgyak döntő részét az  ügyfelek az elmúlt hónapokban visszaváltották, visszavették (erre a  felügyeleti biztos tevékenysége időszakában is folyamatosan  lehetőség volt), újabb kötelezettségeket pedig nem vállalhatott.  

A jegybank hangsúlyozza azt is: a társaság mérete, tevékenysége,  illetve az érintett refinanszírozó intézmények esetleges vesztesége  nem jelent kockázatot a hazai pénzügyi rendszerre.  

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felügyeleti biztosa  ismeretlen tettes ellen csalás bűntettének gyanúja miatt  feljelentést tett az ügyben.

A jegybank már januárban felügyeleti biztosokat nevezett ki a Kézizálog Zrt-hez. Az ok a pénzügyi vállalkozás "helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata" volt.

A Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt. sem mérete, sem tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre - hangsúlyozta akkor az MNB.

A cég, a honlapján olvasható információk szerint 1998-ban alakult zálogtevékenység végzésére mint pénzügyi vállalkozás. A Lombard cégcsoport tagja, 2011 végére a társaság által kihelyezett kölcsönök állománya meghaladta a 20 milliárd forintot, amely az induló év állományának 67-szerese.

"A társaság 4 fővárosi és 1 vidéki fiókot működtetve a hazai zálogpiac második legnagyobb szereplője. Arányait tekintve az ügyfelek között kiemelkedően jelentős a vállalkozói szektor szerepe a lakossági ügyfelek mellett" - olvasható a cég honlapján.

A Lombard Kézizálog Zrt. a Lombard cégcsoport tagja, melynek tulajdonosa Biró Péter, aki 1996 novemberében megjelent a magyar foci világában is. Tulajdonosként, ügyvezető igazgatóként ma a Lombard Pápa kötődik a nevéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában