Helyi gazdaság

2015.03.31. 11:45

Banki elszámolás - Ma van a végtörlesztők utolsó lehetősége

A devizahitelesek kérdéseire a kisalfold.hu-nak Dr. Kispál Edit a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője válaszolt.

kisalfold.hu


Mi a teendő kedvezményes végtörlesztéssel megszűnt szerződés esetében?Alapesetben a kedvezményes végtörlesztéssel megszűnt szerződések esetében a törvény értelmében a bankoknak nem kötelező az elszámolás. Viszont a fogyasztó írásos kérvénye alapján - 10.000 Ft-os díj ellenében - a pénzügyi intézménynek azt meg kell tennie. Amennyiben az elszámolást követően a banknak a fogyasztó felé visszafizetési kötelezettsége keletkezik, úgy az ügyfél részére a 10.000 forintos díjat is vissza kell fizetnie.

Fontos, hogy az ügyfél erre vonatkozó igényét 2015. március 1. és március 31. között tegye meg írásban, hiszen a törvény értelmében, a későbbiekben erre már nincs lehetőség.

A kérvény alapján a banknak 2015. november 30-ig kell az elszámolást postai úton, tértivevényes küldeményként megküldeni. A díj megfizetése alól azok mentesülnek, akik egy másik – forint – hitel felvételével végtörlesztettek.

A Nemzeti Eszközkezelővel létrejött és már aláírt szerződés esetében a pénzügyi intézménynek nem kell a fogyasztóval elszámolnia.

Megszűnt szerződések esetében az elszámolást követően a fogyasztó mikor és hogyan kapja vissza a pénzét?


A már megszűnt szerződések esetében bank az elszámolást követően 15 munkanapon belül köteles a visszajáró összeget az ügyfélnek átadni. Ennek két módja lehetséges. Ha az ügyfélnek az adott banknál van számlája, akkor a folyósítás arra történik. Amennyiben az ügyfélnek nincsen számlája, úgy a bankfiókban, készpénzben is felveheti. Postai úton nem lehet kérni az összeget.

Kiket érint az elszámolás?


Az elszámolás minden – a törvény hatályába tartozó – élő szerződésekre, ezen belül az árfolyamgátba belépett fogyasztókra is, valamint a már megszűnt szerződésekre, azon beül a kedvezményesen végtörlesztett szerződésekre is vonatkozik.

Deviza alapú hitelek és devizahitelek esetében az elszámolás fordulónapja 2015. február 1.

Forinthitelek esetében az elszámolás fordulónapja 2015. június 30.

Hol kaphatnak az olvasók részletesebb tájékoztatást?


Az elszámolási törvénnyel kapcsolatban bővebb információk az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának honlapján (www.felugyelet.mnb.hu) is olvashatók, de tájékozódhatnak a pénzintézetek honlapján is, az elszámolási és forintosítási információk menüpontban. Amennyiben további kérdéseik vannak, azokat az [email protected] e-mail címre küldhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában