Helyi gazdaság

2014.12.16. 18:00

Vehetek tévét vasárnap? És almát szerdán este 10 után? Összeszedtük

Márciustól már nem lehet akárhol akármi nyitva, miután a parlament megszavazta a kereskedelmet érintő változásokat.

munkatársunktól

Tévét jó eséllyel vasárnap nem vehet senki, hacsak nem épp az adventi időszakban szánja rá magát. Almát pedig legfeljebb egy éjjelnappali kisboltban vehet az ember szerdán este 10 után, ahol maga az egyik tulaj, vagy annak családtagja szolgál ki.

Megszavazta a parlament a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben.

A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát - amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak - 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Mi lehet nyitva vasárnap?

 • a 200 négyzetméternél kisebb területű üzletek, ha vasárnap a tulajdonos vagy annak családtagja dolgozik az üzletben (erről írásban nyilatkozni kell)

 • kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek (5 és 12 óra között)

 • újságosok és a virágüzletek (6-tól 12-ig)

 • gyógyszertárak

 • benzinkutak

 • reptéri boltok

 • vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek

 • börtönökben, kórházakban, katonai objektumokban lévő üzletek

 • piacok, vásárok

 • vendéglátóhelyek

 • sportlétesítményekben lévő boltok (csak a sportrendezvények ideje alatt)

 • világörökségi területen található üzletek

 • fürdőszolgáltatást kiszolgáló üzletek

 • valamint a törvény hatálya nem terjed ki a következőkre: kulturális tevékenységet kiszolgáló kereskedelem, kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatás, kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenység.
 • Nyitva lehetnek a plázák?

  Igen, de a plázában lévő üzletekre a fenti szabályok vonatkoznak. Ha 200 négyzetméter feletti alapterületű az üzlet, akkor nem lehet nyitva, az az alattiak is csak akkor, ha a tulajdonos vagy annak családtagja dolgozik ott. Reálisan nézve túl sok üzlet nem lesz tehát nyitva a plázákban, az élelmiszerboltok, ruházati- vagy elektronikai üzletek szinte biztosan nem. Nyitva lehetnek viszont a mozik és a szolgáltató egységek, a szabályozás ugyanis csak a kereskedelmi egységekre vonatkozik.

  Mi a helyzet a trafikokkal?

  Nem lehetnek nyitva vasárnap. A trafikok sorsa sokáig kétséges volt: Lázár János és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők korábban beadtak egy módosító indítványt, mely a törvény hatályát a trafikokra is kiterjesztette volna, később aztán a dohányboltokat a kivételek közé sorolták. Az elfogadott egységes bizottsági módosítóba viszont aztán végül mégsem kerültek a kivételek közé a dohányboltok, vagyis a vasárnapi nyitva tartás tilalma rájuk is vonatkozik.

  Szabályozzák a hétköznapi nyitva tartást is?

  Igen, hétköznap reggel 6-tól este 10-ig lehetnek csak nyitva az üzletek. Néhány kivétellel.

  Megszűnnek az éjjelnappali üzletek?

  Rájuk is a 200 négyzetméteres szabály vonatkozik, vagyis este 10-től reggel hatig csak a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek lehetnek csak nyitva, és csak a tulajdonos vagy annak hozzátartozója dolgozhat ekkor.

  Ki számít tulajdonosnak és hozzátartozónak?

  Tulajdonosnak a nyitva tartás szempontjából a cég legalább egyötödét birtokló személy számít. Családtagnak pedig a közeli hozzátartozó (a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér) és a hozzátartozó (az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa).

  Vannak a vasárnapi zárva tartás alól kivételek?

  Igen. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvényben lehetőséget adtak arra is, hogy kormányrendeletben - az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel - az e jogszabálytól eltérő szabályokat is megállapíthassanak. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent majd, az persze a jövő zenéje.

  És ha mégis valaki nyitva tart vasárnap?

  Az előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, amely első jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra, a második jogsértésnél 30, a harmadiknál pedig 90 napra záratja be a boltot. Bármelyik következő jogsértés esetén viszont már egy évre záratják be az adott üzletet.

  Lesznek elbocsátások?

  Két nézőpont létezik: az egyik szerint igen, a másik szerint nem.

  A KDNP és a kormány szerint a vasárnapi zárva tartás nem hoz leépítéseket az áruházaknál, a forgalom ugyanis nem csökken pusztán attól, hogy egy nappal kevesebb marad a vásárlásra, csak áttevődik a többi napra. Azonos forgalom mellett pedig szerintük a kevesebb napon is ugyanannyi áruházi dolgozóra, raktárosra, pénztárosra, árufeltöltőre, targoncásra, takarítóra lesz szükség.

  Más vélemények szerint ha csökken a munkaidő, akkor csökkenie kell a dolgozók számának is. Lehet, hogy ez majd csak az elmaradó munkaerőfelvételben jelentkezik, lehet, hogy leépítésekben: az Országos Kereskedelmi Szövetség mindenesetre korábban 15-20 ezer fő elbocsátásával kalkulált a vasárnapi tilalom hatására, mások ennél nagyobb számokat is mondtak.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában