Helyi gazdaság

2014.11.10. 11:36

Diploma nélkül is kereshetsz havi 300 ezret

Programozóként a bruttó átlagfizetés 391.900 forint, a mozdonyvezetők átlagbére 310.400 forint.

kisalfold.hu

Érettségivel vagy szakközépiskolai végzettséggel is lehet havi 200 ezer forint fölött keresni – derül ki egy új felmérésből. A Fizetesek.hu összeállított egy listát ezekről a szakmákról.

A legtöbb szülő és diák számára a diploma jelenti a biztos megélhetést és a sikeres karrierépítési lehetőségeket, ezért sokan a felsőoktatás felé veszik az irányt. Azonban állást találni és jól keresni diploma nélkül is lehet – derül ki egy friss felmérésből.

A Workania.hu internetes állásportál adatbázisában megjelenő hirdetések 25%-hoz ugyanis elég az érettségi, 7,5%-hoz pedig a szakközépiskolai végzettség.

Az oldal által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés mindamellett összeállított egy listát azokról az átlagnál jobban fizető szakmákról, melyeket akár középiskolai végzettséggel is megpályázhatunk. A kutatásból kiderült, hogy havi bruttó 200 ezer forint fölött keresni nem csak felsőfokú végzettséggel lehet.

A listába azok a munkahelyi pozíciók kerültek, melyek betöltéséhez a munkaadók nem feltétlenül igényelnek felsőfokú végzettséget.

Az így kapott eredmények szerint a legalább érettségivel rendelkező munkavállalók programozóként kereshetik a legtöbbet, hiszen ebben a pozícióban a bruttó átlagfizetés 391.900 forint, és nem minden esetben szükségeltetik hozzá diploma. A második helyen a mozdonyvezetők állnak ezen a listán, az ő átlagbérük 310.400 forint, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán az értékesítők állnak havi bruttó 285.600 forintos átlaggal.

Az építésvezetők, office managerek és légiutas-kísérők sem kell, hogy feltétlenül diplomás munkavállalók legyenek, mindhárom pozícióban viszont átlag 280 ezer forintot lehet keresni adózás előtt. A kamionsofőrök átlaga havi 265 ezer, hasonlóan a call-center vezetőké.

Raktárvezetőként akár a felsőfokú tanulmányok elvégzése nélkül is elhelyezkedhetünk havi 250 ezer forintos átlagbérrel. Megfelelő középfokú képesítéssel rendelkezve több mint 200 ezer forintot kereshetünk szerviztechnikusként (havi átlag 224 ezer) ,valamint CNC programozóként is (212 ezer).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában