Helyi gazdaság

2014.10.08. 17:55

MNB: hatvanmillió forintos bírság jogosulatlan tőkepiaci közvetítésért

Bejelentés nélkül végzett tőkepiaci közvetítői, függő ügynöki tevékenységet a Kancellár Globális Piacok Kft. - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a jegybank 60 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

A jegybank szerdán közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

Az MNB piacfelügyeleti eljárás keretében megállapította, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. a londoni székhelyű City Credit Capital (UK) Ltd. részére végzett tőkepiaci közvetítői (függő ügynöki) tevékenységet bejelentés nélkül.

A jegybanki közlemény szerint a bírság mértékének meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot huzamosabb ideig fennállt, a jogszabálysértéssel megszerzett összeg különösen nagy volt. A súlyosbító körülmények között vette figyelembe a jegybank, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. - kihasználva azt a tényt, hogy szerződő partnere, a City Credit Capital (UK) Ltd. egy Magyarországon határon átnyúló tevékenységet végezni jogosult engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozás - egy jogszabályi előírásokat betartva működő tőkepiaci közvetítő látszatát keltette, így végezte jogszabálysértő tevékenységét.

A közlemény szerint a Kancellár Globális Piacok Kft. magát függő ügynökként feltüntetve egy befektetési vállalkozást képviselt, annak befektetési lehetőségeit ajánlotta, közreműködött a befektetők számlanyitási dokumentációjának kitöltésében, majd a dokumentumoknak szerződő partnere részére történő megküldésben.

Szintén súlyosbította a bírság összegét, hogy - a befektető-védelmi szempontok érvényre juttatásának korlátjaként - a Kancellár Globális Piacok Kft., illetve képviselője a piacfelügyeleti eljárás során egyáltalán nem volt elérhető.

A pénz- és tőkepiac átlátható működésének alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Ha a piaci szereplők vagy a hatóság számára nem egyértelműek a közvetítői viszonyok, a befektetési szolgáltatási tevékenység hatékony felügyelete már akkor is jelentősen sérül, ha ezek a közvetítői viszonyok egyébként a megfelelő engedélyek birtokában működő társaságokhoz kapcsolódnak.

A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek - e szervezetek ügyfeleinek védelme érdekében - itthon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. Kifejezetten ajánlott, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt - a felugyelet.mnb.hu honlapon - ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről - olvasható az MNB közleményében.

Címkék#gazdaság
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában