Helyi gazdaság

2014.08.18. 16:47

Nyolcvanezer tonna olajat vásárolt a Mol Kurdisztánból

A Mol-csoport 80 000 tonna kőolajat vásárolt piaci áron a kurdisztáni regionális kormánytól.

A Mol-csoport 80 ezer tonna kőolajat vásárolt a kurdisztáni regionális kormánytól - erősítette meg a cég az MTI érdeklődésére hétfőn.

Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport társasági kapcsolatok ügyvezető igazgatója azt közölte: "annak érdekében, hogy diverzifikáljuk kőolaj-ellátásunkat és különféle minőségű kőolajakat teszteljünk finomítóinkban, a Mol-csoport 80 000 tonna kőolajat vásárolt piaci áron a kurdisztáni regionális kormánytól, amely a hétvégén meg is érkezett a horvátországi Omisalj kikötőbe" - írta. Felidézte, hogy a Mol-csoport 2007-ben az első olajtársaságok között lépett be Irak Kurdisztán Régióba. " Nagyra értékeljük a jó kapcsolatot a kurdisztáni regionális kormánnyal, és örülünk, hogy ez a kiváló kapcsolat tovább erősödik a mostani tranzakció révén." - tette hozzá Ferencz I. Szabolcs.

A kőolajvásárlásról hétfőn a horvát állami televízió számolt be, megjegyezve, hogy Kurdisztánnak ez volt a harmadik nagyobb olajszállítmánya Törökországon keresztül.

Az autonóm iraki tartomány annak ellenére talál vevőket a térségéből származó nyersolajra, hogy Bagdad álláspontja szerint csak a központi kormányzatnak van joga az olajat értékesíteni.

A szállítmány várható volt, mivel a Mol és a Janaf horvát olajvezeték üzemeltető vállalat olajszállítási szerződést kötött, amely idén április 15-től 2015. április 15-ig tartó időszakra 1,28 millió tonna nyersolaj szállítását teszi lehetővé a Janaf vezetékrendszerének Omisalj-Gola szakaszán keresztül.

A nyersolajat a Mol magyarországi és szlovákiai finomítóiban dolgozzák majd fel az értesülések szerint.

A Mol az MTI érdeklődésére hétfőn közölte, az Irakban folyó harcok eddig semmilyen problémát nem okoztak az ottani tevékenységükben. A Mol Nyrt. százszázalékos leányvállalata, a Mol Kalegran 2007 óta működik Kurdisztánban. A Mol 2014. június 1-jével megnyitotta új regionális irodáját Erbilben, Kurdisztán fővárosában.

Az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei június óta jelentős területeket foglaltak el Irak nyugati és északi - javarészt szunniták lakta - részén. A szervezet, amely az utóbbi hetekben számos vallási kisebbség több tízezer tagját üldözte el lakhelyéről, immár egyre komolyabb fenyegetést jelent az észak-iraki Kurdisztán autonóm tartományra is.

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában