Helyi gazdaság

2014.08.17. 15:39

A gazdasági növekedésben meghatározó a mezőgazdaság szerepe

Az ágazat teljes termelése 12,4 százalékkal, bruttó hozzáadott értéke pedig 22 százalékkal bővült tavaly.

A gazdasági növekedésben meghatározó a mezőgazdaság szerepe: az ágazat teljes termelése 12,4 százalékkal, bruttó hozzáadott értéke pedig 22 százalékkal bővült tavaly - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára vasárnap Debrecenben, a Farmer Expo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás és vásár megnyitóján.

[namelink name="Nagy István"] hozzátette: ennek eredményeként a mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság bruttó értékéből 4,8 százalékra nőtt.

Az államtitkár szerint - a kormány szándékainak megfelelően - javult az állattenyésztési szektor aránya az ágazatban: jelenleg a termelés 29 százalékát kitevő gabonafélék után a második helyen, 23 százalékkal az állattenyésztés áll.

Nagy István megemlítette a sertésstratégiát, amely sokrétű, összehangolt intézkedések alapján kívánja elérni a hazai sertésállomány megduplázását. Külön kiemelte az őshonos mangalicából előállított prémiumtermékeket, amelyek "jelentős nemzeti, genetikai és nem utolsósorban gazdasági értéket képviselnek".

Az FM parlamenti államtitkára szerint 2020-ig komoly forrásokat biztosítanak az öntözéstechnika fejlesztésére és nagy reményeket fűznek a zöldség-gyümölcs-kertészeti szektor fejlődéséhez.

Utóbbival kapcsolatban az államtitkár kifejtette: reményeik szerint a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal növelhető 2020-ig.

A célok között említette Nagy István, hogy a termésmennyiség éves átlagát egymillió tonnával, a frisstermék-előállítás értékét 130 milliárd forinttal, a feldolgozóipari kibocsátásét pedig 60 milliárd forinttal növeljék, és azt, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban több tízezerrel bővítsék a foglalkoztatottak számát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában