Helyi gazdaság

2014.07.12. 09:24

Megregulázná a bankokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank egyik célja, hogy könnyen áttekinthető, a pénzhasználathoz igazodó számlacsomag kialakítására ösztönözze a bankokat.

A banki díjak és költségek megrendszabályozására készül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt követően, hogy az egyoldalú kamatemelések gondját levette az ügyfelek válláról a július elején megszavazott devizahiteles-mentőcsomag, az átlátható kamatozás megteremtését követően egy éven belül elkészülhet a jegybanki koncepció a könnyen összehasonlítható számlacsomagokról, szükség esetén pedig jogszabály-módosítást is kezdeményez az intézmény - írja a Magyar Nemzet szombati számában.

[namelink name="Nagy Márton"], az MNB pénzügyi stabilitásáért és hitelösztönzéséért felelős ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, tapasztalatok azt mutatják, hogy a pénzintézetek az egyéb díjak és költségek emelésével igyekeznek ellensúlyozni a kamatok korlátozásán elszenvedett veszteségeiket.

Az ügyvezető igazgató kifejtette: az MNB következő célja, hogy könnyen áttekinthető, a pénzhasználathoz igazodó számlacsomag kialakítására ösztönözze a bankokat. Első lépésben meghatározzák a tipikus számlacsomagokat, majd ezekről árstatisztikát, illetve díjadatokat gyűjtenek, és jó lenne megalkotni egy olyan teljes bankszámlaköltség-mutatót is, mint a hitelek esetében a teljes hiteldíjmutató.

Remélhetőleg a pénzintézetek a jegybanki ajánlás megjelenését követően áttekinthetőbbé teszik a pénzforgalmi szolgáltatásaik kínálatát, árazását, a végső cél, hogy minden bank rendelkezzen 5-6 olyan tipikus számlacsomaggal, amelyet könnyen össze tud hasonlítani az átlagos ügyfél is - tette hozzá az ügyvezető.

Amennyiben nem sikerül zöldágra vergődni a bankokkal, illetve a verseny nem kényszeríti ki az összehasonlítható számlacsomagokat, szolgáltatásokat, úgy elgondolkoznak azon, hogy a törvényalkotóknál jogszabály-módosítást kezdeményezzenek a cél elérése érdekében - mondta Nagy Márton a Magyar Nemzetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában