Helyi gazdaság

2014.07.12. 17:33

A szén még évekig olcsó marad a túlkínálat miatt

Később azonban a kereslet növekedésével párhuzamosan a piaci helyzet stabilizálódhat, az árak ismét emelkedhetnek.

A túlkínálat miatt alacsony maradhat a szén világpiaci ára 2016-ig, később azonban a kereslet növekedésével párhuzamosan a piaci helyzet stabilizálódhat, az árak ismét emelkedhetnek - írja a Bank of America Merrill Lynch elemzése.

A szén világpiaci ára több mint a felével csökkent 2011 eleje óta Európában és Ázsiában, mivel az enyhe európai tél és a szénerőművek áramtermelése iránt csökkenő ázsiai kereslet felduzzasztotta a készleteket.

A szén határidős jegyzése szeptemberi európai szállításra 72,65 dolláron, ötéves mélyponton állt pénteken. Az ausztráliai jegyzés is ötéves mélypontra, tonnánként 70 dollár alá csökkent, miután az első negyedévi ausztrál rekordtermelés egybeesett a világ legnagyobb szénfelhasználója, Kína importjának csökkenésével.

A tengeri szállítású szén piaca 2015 után kezd majd egyensúlyba jönni, és tonnánként 82-89 dolláros ár kialakulására lehet számítani - áll az elemzésben. A túlkínálatot 2017 után azonban akár hiány is követheti, mivel a több mint három éve tartó árcsökkenés miatt a bányavállalatok határozatlan időre elnapolták a kapacitásbővítő beruházásaikat - mutat rá az elemzés.

A Morgan Stanley egy másik elemzése szerint már számos bányavállalat veszteséggel dolgozik, és néhányat be is kell majd zárni vagy termelését csökkenteni, mielőtt az árak jelentősebb mértékben emelkedhetnének.

A termelés csökkentésére azonban a Bank of America Merrill Lynch elemzése szerint ezidáig az Egyesült Államok kivételével nem került kellő mértékben sor.

A 2016 utáni időkre jelzett piaci átrendeződés során viszont éppen az Egyesült Államokra hárulhat a szerep, hogy betöltse a kínálati űrt - bár erőteljes keresletnövekedésre lesz szükség ahhoz, hogy az árak is az ehhez szükséges mértékben megemelkedjenek. Ezt a keresleti többletet valószínűleg India fogja támasztani, ahol a belső termelés bürokratikus okok, üzemviteli problémák és infrastrukturális hiányosságok, valamint a rögzített hatósági árak miatt évek óta messze elmarad az igény mögött. A keresletnövekedés 70 százalékát importból fedezte India 2009-től 2013-ig.

Az indiai belföldi termelést terhelő problémák miatt 100 dolláros tonnánkénti ár alatt minden bizonnyal magas szinten fog maradni az ország tengeri szénimportja - jelzi a Bank of America Merrill Lynch.

Kína szénkereslete is növekedésnek indulhat 2015-ben és 2016-ban, az erőművek felhasználási igénye 2017-ig akár 150 millió tonnával is növekedhet, még akkor is, ha eközben a szénerőművek részaránya az áramtermelésben csökken.

Európában és az Egyesült Államokban a szén iránti igény csökkenésére lehet számítani. Európában az enyhe telek, a megújuló energiaforrások felhasználásának növekvő részaránya, valamint a cseppfolyósított földgázzal (LNG) való ellátottság miatt már nem lesz kifizetődő szenet tüzelőanyagként felhasználni.

Címkék#gazdaság
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában