Helyi gazdaság

2014.06.17. 13:24

Balogh: van hová fejlődnünk bankkártyahasználat terén

A helyettes államtitkár kiemelte, szorgalmazni kell a kártyahasználat és a készpénzmentes fizetési eszközök térnyerését, mivel a túlzott készpénzhasználat nemzetgazdasági hátrányokkal járhat.

Fontos szakpolitikai feladat az új fizetési megoldások kereteinek biztosítása, mert ezek a fizetési módok alacsony költségűek, gyorsak és idomulnak a fogyasztói igényekhez - mondta [namelink name="Balogh László"], a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

A Napi Gazdaság Modern fizetési megoldások című rendezvényén Balogh László kiemelte: Magyarországon 2013 második felében folytatódott az elektronikus fizetési módok elterjedése, miközben a készpénzfelvételi tranzakciók száma csökkent. Fejlődött a fizetésikártya-elfogadó hálózat is: a terminálok száma 4,6 százalékkal nőtt fél év alatt, és a terminálok 36 százaléka már érintésmentes kártyákat is elfogad.

Tavaly bővült a kártyákkal lebonyolított vásárlások száma, és dinamikusan nőtt az internetes vásárlások aránya, ugyanakkora készpénzfelvételek értéke messze meghaladja a kártyás vásárlásokét, vagyis van hová fejlődni - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. 

Balogh László elmondta: az a fizetési rendszer nevezhető optimálisnak, amelyik költséghatékony, megfelel a reálgazdaság igényeinek, vagyis például igazodik a kereskedelmi forgalomhoz, a helyszínhez, az áru típusához, emellett gyors és nemzetközi fizetéseket is lehetővé tesz.

Úgy vélte, a készpénzhasználat komoly költségeket jelent az elektronikus fizetéssel szemben például az őrzésen, tároláson, szállításon, vagy a hamisítás elleni védelmen keresztül. Ennek össztársadalmi költsége éves szinten 309 milliárd forint, amiből akár 60 milliárdot is meg lehetne spórolni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az elektronikus fizetési módoknak is van költségük, például az üzemfolyamatosság biztosítása vagy az adatvédelem, de ezek a költségek nem haladják meg a készpénzhasználatáét.

Balogh László szerint szorgalmazni kell a kártyahasználat és a készpénzmentes fizetési eszközök térnyerését, a készpénzhasználat mérséklése "perspektivikus stratégiai célkitűzés", mivel a túlzott készpénzhasználat nemzetgazdasági hátrányokkal járhat.

A szakember ugyanakkor hozzátette: az optimális fizetési rendszer kialakítása nem csupán szakpolitikai kérdés, nagyban függ az adott gazdaság relatív fejlettségétől, a pénzügyi rendszerrel kapcsolatos aktuális bizalomtól, a szürke-feketegazdaság tényleges súlyától, a pénzügyi kultúra általános szintjétől, és a nemzetközi környezettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában