Helyi gazdaság

2014.05.21. 15:42

Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyümölcsösökben

Az elmúlt hét időjárása nagyobb károkat okozott az ültetvényekben, amelyekben emiatt sok gyümölcs lehullott.

A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - tájékoztatta [namelink name="Mártonffy Béla"], a FruitVeB elnöke szerdán az MTI-t.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta: a gyümölcsösökben a szakemberek most mérik fel a károkat és várhatóan a hónap végére vagy június elejére végeznek. Ekkorra várható a teljes termésbecslés is.

A viharos időjárás főként az ország nyugati területein okozott nagyobb károkat az ültetvényekben, amelyekben emiatt sok gyümölcs lehullott. Főként a korai fajták károsodtak jelentősen. A mostoha időjárást a korai meggy sínylette meg a leginkább, de az alma, a szilva és a kajszi ültetvények is.

A FruitVeB elnöke beszélt arról is: már a vihar előtt több helyen volt jégverés, ami szintén károkat okozott. Emellett egyes térségekben a homokverés okozott gondot. A korai cseresznyénél vízkár is jelentkezett, a sok csapadék miatt a cseresznyeszemek megrepedeztek. Volt olyan dinnyetermelő a Balaton környékén, akinek a szélvihar okozott jelentős kárt. A gyümölcsösöknek önmagában a hirtelen hőmérséklet változás sem tett jót.
Az elnök elmondta: kevesebb lesz az első osztályú gyümölcs az idén. A károk az országban nyugatról keletre haladva csökkennek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a korábbi kedvező időjárás miatt a szezon előrébb tart, ami azt jelenti, hogy már most tudnak a termelők szállítani árut az áruházláncokba. Nehézséget jelent ugyanakkor számukra, hogy az áruházakban nagy a külföldi gyümölcskínálat, ami rontja a belföldi termelők értékesítési lehetőségeit. Ezért célszerű volna az elnök szerint, ha a nagy áruházláncok belföldről rendelnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában