Helyi gazdaság

2014.05.08. 08:52

Magyarországon július közepéig az államnak dolgoznak

Július 16. az adófelszabadulás napja, amikortól éves alapon számítva már kifizették az adókat, és keresetük a saját zsebükbe kerül.

A Világgazdaság csütörtöki számában ismertetik az Ernst and Young ezt igazoló tanulmányát, amely többek között az adófelszabadulás napja alapján rangsorolja az EU tagországait. Az összevetés alapján Cipruson a legjobb a helyzet, ahol március 21. ez a fordulónap és Belgiumban a legrosszabb, ahol augusztus 6-ig megy a kereset az adók és járulékok kifizetésére.

Az átlagos tényleges adóterhelés, amely figyelembe veszi az szja mellett az áfát és a tb-járulékot is, 53,86 százalék Magyarországon, ez az ötödik legmagasabb érték az EU-ban. Ezzel együtt az adófelszabadulás napja 22 nappal korábban jön el ma Magyarországon, mint három évvel ezelőtt, az egykulcsos szja 2011-es bevezetésének hatására.

A felmérést az Ernst and Young a The Foundation for European Reform brüsszeli agytröszt és az Institut economique Molinari (IEM) megbízása lapján készítette el, az idén 5. alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában