Helyi gazdaság

2014.05.27. 07:41

Közel egymillióan az utolsó napokra hagyták az adóbevallást

A több millió bevallás feldolgozása még hónapokig eltarthat, így csak nyár végén, vagy szeptemberben lehet majd tudni pontos adatokat a 2013. évi személyi jövedelemadó bevallásokról.

MTI

Sokan az utolsó napokra hagyták az adóbevallást, a határidőt megelőző napokban közel 1 millió adóbevallás érkezett a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz (NAV) a különböző csatornákon keresztül - tudta meg a Világgazdaság az adóhatóságtól.

A lap keddi cikke szerint a több millió bevallás feldolgozása még hónapokig eltarthat, így csak nyár végén, vagy szeptemberben lehet majd tudni pontos adatokat a 2013. évi személyi jövedelemadó bevallásokról.

A NAV adatai szerint 2011-ben az adózók 17,8 százaléka, 2012-ben az adózók 16,5 százaléka határidőn túl tett eleget adóbevallási kötelezettségének, ami jellemzően egy-két nap késedelemből adódik. A határidőn túl benyújtott szja bevallások száma 2012-ben 694 081, 2011-ben pedig 656 564 volt.

A magánszemély adózó 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha kötelezettségét a bevallási határidőt követően, de az állami adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti, és késedelmét nem menti ki. Azokra, akik bevallási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot róhatnak ki - írja az újság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában