Családban az erő

2020.08.13. 06:25

Ultraibolya sugárral fertőtlenítő maszkot készítenek Győrben – fotók

A győri Kovács-családot is a járvány óta foglalkoztatja a „maszkkérdés”, igaz, más szemszögből, mint többségünket. Olyan maszkon dolgoznak, amely ultraibolya sugár (UV-C) kibocsátásával sterilizálja a levegőt és megbénítja a koronavírus kórokozóját. Az egyedi fejlesztésű eszköz prototípusát megmutatták.

Szeghalmi Balázs

Ifjabb Kovács György testvérével, Kingával és édesapjukkal hónapok óta dolgozik a speciális maszkon, amely képes megtisztítani a levegőt a kórokozóktól. Felvételünkön az első prototípus. Fotók: Nagy Gábor

Forrás: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

Megóvni az embereket

„Amikor a koronavírus felütötte a fejét itthon, a téma középpontba került nálunk is. A családban több orvos dolgozik, a férjem sebész a Petz-kórházban, rögtön felvetődött: miként lehetne szeretteinket, embertársainkat biztosan megvédeni a vírustól? A maszkok felől kezdtük közelíteni a kérdést, rengeteget olvastunk, külföldi tudományos folyóiratokban is” – kezdte dr. Kovács Kinga.

Szétroncsolni a vírus DNS-ét

„A hagyományos maszkok a 0,3 mikrométernél nagyobb részecskéket szűrik ki, de a vírusok átlagosan 0,06-0,16 mikrométer nagyságúak. Bár sokszor más részecskékhez kapcsolódva utaznak a levegőben, így nagyobb méreteket öltenek, a szűrés a mostani módszerrel gyakorlatilag nem lehet tökéletes. Ezért elkezdtünk dolgozni a levegő sterilizálásán UV-C fény kibocsátásával úgy, hogy maszkhoz kapcsolódik a találmányunk” – vette át a szót Kinga testvére, ifjabb Kovács György. A győri fiatalember szintén mérnök édesapjával már több saját találmányt tudhat magáénak. Pár éve ötletgazdáik voltak az érintés nélkül működő, virtuális számítástechnikai egérnek. Idősebb Kovács György a „maszkprojektben” is kamatoztatta szakmai tudását.

A jelenlegi védőmaszkoktól elrugaszkodva, a saját szakterületünknek megfelelően kerestük a megoldást és rájöttünk: nem szűrni kell a vírusokat, baktériumokat és gombákat, hanem ártalmatlanná, hatástalanná tenni azokat. Azt biztosan tudjuk, hogy az UV-C fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a koronavírus kórokozóját is – másodpercek alatt képes fertőtleníteni, inaktiválni, vagy megszüntetni sokszorozódó tulajdonságát. Ez azt jelenti, hogy az UV-C fény a vírus DNS-ét szétroncsolja, így a kórokozó elpusztul, vagy sterillé válik” – folytatta ifjabb Kovács György.

A győri találmány prototípusa.

Tisztított levegő

A győri testvérpár elhozta szerkesztőségünkbe a maszk prototípusát. A Kisalföld újságírója kipróbálhatta a futurisztikus látványt nyújtó védőeszközt. Bár a prototípus nehezebb, mint az átlagmaszkok, – az UV-C fényhez kisméretű akkumulátor kell – jóval könnyebb volt a levegővétel vele. „A maszkba már tisztított, fertőtlenített levegő jut, vagyis az eszköz nem akadályozza a levegő szabad áramlását” – magyarázta Kovács György.

Ez sem utolsó szempont, hisz az orvosoktól kezdve a buszvezetőkön át szinte mindenkinek szüksége van megfelelő mennyiségű oxigénre, hogy kellően koncentrálni tudjon a munkájára. Adott esetben a lakosságnak és a hatóságoknak is szükségük lehet hatékonyan és megbízhatóan fertőtlenítő maszkra, ha véletlenszerű, vagy szándékos biológiai agresszió következik be. Valószínűleg ezért nagy az érdeklődés pénzügyi és szakmai körökből.

A találmány szellemi védettségét biztosító folyamatot elindították a maszk készítői.

Hogyan tovább?

„A találmányunkat főleg olyanoknak szeretnék felajánlani, akik járványidőben az első frontvonalban küzdenek. Külföldi forgalmazásban első lépésben nem gondolkodunk, azon vagyunk, hogy honfitársainkat segítse a találmányunk” – tette hozzá dr. Kovács Kinga. Hol tart jelenleg a győri maszk ügye? – kérdeztük.

„Találmányunk szellemi védettségét biztosító folyamatot elindítottuk. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak megmutattuk a terveinket, írásban és szóban is biztató választ kaptunk. A következő fontos lépés, hogy a maszkot akkreditált laborban mielőbb bevizsgáltassuk. Ez egyelőre nagyon lassan halad. Látni akarjuk, milyen hatásfokkal működik az eszköz. A fény és az akkumulátor erősségén, az UV-C dózisszinten tudunk javítani, ha szükséges” – búcsúzott Kovács György.

Ifjabb Kovács György testvérével, Kingával és édesapjukkal hónapok óta dolgozik a speciális maszkon, amely képes megtisztítani a levegőt a kórokozóktól. Felvételünkön az első prototípus. Fotó: Nagy Gábor

 

A legkorszerűbb fertőtlenítés

„A Dániából érkezett automata fertőtlenítő robot a legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában” – adta hírül a Semmelweis Egyetem nyár elején. Akárcsak a győri maszk esetében, a dán robot UVC fény kibocsátásával fertőtleníti az orvosi egyetem vizsgálóhelyiségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában