Vízügyes képzés indul

2019.11.11. 17:22

Új külső tanszéket alapítanak a Széchenyi-Egyetemen – fotók

A Széchenyi-egyetem és az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság között hétfőn létrejött megállapodás célja, hogy gyakorlatorientált hallgatók, mérnökök kerüljenek az ágazatba.

Gyurina Zsolt

Fotó: H. BARANYAI EDINA

A víz egyre értékesebbé válik a világban, szerencsére Győr és térsége vízben gazdag. A Széchenyi-egyetem és az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság között hétfőn létrejött megállapodás célja, hogy gyakorlatorientált hallgatók, mérnökök kerüljenek az ágazatba.

Eddig egy – az Audi Hungariával közös – külsős tanszéke volt a Széchenyi-egyetemnek, ezentúl kettő lesz: hétfőn együttműködést írt alá a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar és az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (EDUVIZIG). Az új külsős tanszék célja, hogy a hallgatók gyakorlatorientált szakemberektől tanulhassanak, TDK- és diplomamunkájukban segítséget kaphassanak.

Földesi Péter rektor az egyetemen tartott aláírási ceremónián hangoztatta, a szakemberek egyetértenek abban, hogy míg a korábban a nyersanyagok és energiahordozókért birtoklásáért dúlt küzdelem, addig a jövő háborúi a vízért folynak majd. A természeti erőforrások végesek, vigyázzunk tehát rájuk; a víz egyre fontosabb szerepet tölt be az életünkben. Többek között ezért született e megállapodás is. „Egyrészt bejönnek az egyetemre az oktatók, másrészt a hallgatók mennek ki a stratégiai partnereinkhez” – mondta el a rektor. Németh József, az ÉDUVIZIG vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Győrben és a Szigetközben meghatározó a víz jelenléte, ami egyedülálló lehetőségeket nyújt. Dr. Szalka Éva, az óvári kar dékánja kijelentette: ma a munkaadók elvárják, hogy a diplomások gyakorlati ismeretekkel felvértezve jelentkezzenek a munkaerőpiacon, így szükség van a legmagasabb színvonalat képviselő külsős szakemberek bevonására, tette hozzá.

Az is elhangzott, hogy a külső tanszék létrejöttével az óvári kar többek között vízgazdálkodási, környezetgazdálkodási mérnöki szakokon, a szakspecifikációban történő oktatáshoz, a féléves gyakorlati képzés megvalósításához számíthat az vízügyi igazgatóság elismert szakembereinek közreműködésére, de emellett az egyetem kilenc kara közül jónéhány be tud kapcsolódni a most aláírt együttműködésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában