Cultura Nostra

2020.10.16. 15:39

Trianoni vetélkedőt tartottak Pannonhalmán – fotók

Ünnepélyesen is átadták a díjakat a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Dísztermében a Cultura Nostra című történelmi verseny eredményhirdetésén, amit a Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség már 19 éve szervez a Kárpát-medencében tanuló középiskolás diákoknak.

kisalfold.hu

2020.10.16.Cultura Nostra történelmi verseny eredményhirdetés.Pannonhalma,Pannonhalmi Bencés Gimnázium Díszterme.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Fotó: HUSZAR GABOR

Idén 19 éve, hogy a Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság meghirdeti a Cultura Nostra című történelmi versenyét. A vetélkedő küldetése a magyar fiatalság összetartozás-tudatának megerősítése és a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése. A két szervező intézmény egyetértése alapján a vetélkedő a Kárpát-medence egész területéről szólítja meg a középiskolákat. A többfordulós verseny döntőjét minden évben a Pannonhalmi Főapátságban rendezik meg, amelyre a legjobb teljesítményt elért 10 csapatot hívják meg. A Cultura Nostra történelmi vetélkedő döntője nem csupán a csapatok versenyéről szól. A döntő kötetlen légkörét a diákok felkészültsége és a feladatok sokszínűsége garantálja, színvonalát az egyetemi tanárokból álló zsűri biztosítja. Ez alkalommal a járványügyi helyzetre való tekintettel pénteken ünnepélyesen is kihirdették a döntő eredményeit.

Az eseményen Hardi Titusz a Pannonhalmi Bencés Gimnázium főigazgató köszöntője után beszédet mondott Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát, majd a gimnázium egykori diákja Latorcai Csaba az EMMI államtitkára. A köszöntőket Ablonczy Balázs történész előadása követte, aki Trianon másképp címmel mutatta be az 1918 és 1921 közötti Magyarországot. Révész Tamás történész pedig A katonákról másképp, a magyar haderő 1918-1919 közötti időszakát dolgozta fel. A programok végén Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Révész Tamása adta át az elismeréseket döntőbe jutott 10 tanulónak és felkészítő tanáraiknak.

Első helyezett lett a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanulója, Balló Levente, második helyezést ért el Nagy Domonkos a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma diákja, harmadik lett Gordos Bence a Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium hallgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában