Sebestyén nagyot repült

2020.07.06. 21:44

Szabadon engedték a meglőtt nyári ludakat a Fertő tavon

Szabadon engedték a Fertő tő nádasában több, mint egy hónapja nyílpisztollyal meglőtt két nyári ludat. A madarak mostanra megerősödtek, jelölőgyűrűt és jeladót kaptak, hogy a nemzeti park munkatársai nyomon követhessék a mozgásukat.

Bódvai Ildikó

Állatbarátok hívták fel több mint egy hónappal ezelőtt Bognár Ágota soproni madármentő figyelmét a Rákos-csatornában úszkáló madarakra. Az egyiknek a nyakából, a másiknak a hátából állt ki nyílvessző.

Bognár Ágota gondos ápolásának köszönhetően mindketten szépen felépültek, ezért a Fertő–Hanság Nemzeti Park szakembereivel közösen a hét közepén szabadon engedték őket a Fertő tó egyik védett öblében, a Pittner-fürdő közelében. A madarak jelölőgyűrűt és jeladót kaptak, hogy nyomon lehessen követni, merre mennek és hol töltik a telet. A szakemberek szerint hamar vissza fognak illeszkedni, remélhetőleg megtalálják a családjukat, hiszen ezek a madarak csoportban élnek. Mindössze az maradt kétséges, hogy a szárnyán meglőtt lúd hogy fogja bírni a téli vándorutat.

– Sebestyén, a műholdas jeladót kapott lúd az elmúlt napokban már nagyot repült, érezhetően jól van, folyamatosan figyeljük a mozgását – tette hozzá Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályvezetője. A Fertő–Hanság Nemzeti Park a Soproni Rendőrkapitányságon feljelentést tett a madarakra lövő orvvadász ellen, az elkövetőt azonban még nem sikerült kézre keríteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!