Kutatás készült

2020.06.24. 13:31

Sokan a parkokba menekültek

Tudományos berkekben sokan kutatják a járvány hatásait. A győri dr. Jóna László azt vizsgálta, hogy milyen hatással volt a Covid–19 a közterek használatára és jövőjére.

Sperling Krisztina

Fotó: Csapó Balázs

Dr. Jóna László, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézet Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának tudományos munkatársa korábban is foglalkozott közterekkel, ezért érdekelte különösen, hogy a kijárási korlátozás hatására változott-e az emberek attitűdje. Azt mérte fel, hogy betartották-e a korlátozásokat, változott-e a parkokat látogatók száma.

Népszerűek a közterek

Dr. Jóna Lászlónak utoljára 2012-ben volt hasonló kutatása. A kettőt összevetve megfigyelhető, hogy az embereknek az elmúlt nyolc évben megnőtt az igényük azzal kapcsolatban, hogy mit várnak el egy tértől, parktól.

Az akkori 3,6 százalékkal szemben ma már a válaszadók 80 százaléka szerint lenne szükség több szemetesre. Markánsan megugrott azok száma is, akik több növényt szeretnének látni a parkokban és a tereken. Ami még látványos különbség, hogy míg korábban a szökőkutakra tartottak inkább igényt az emberek, most az ivókutak számát növelnék.

Szinte mindenki, aki kitöltötte a kérdőívet, kiemelte: fontos az, hogy a parkokon belül elkülönüljenek a funkciók. Legyen egy rész sportolási lehetőséggel, egy játszótér, padok, pihenésre, sétára alkalmas területek, mind természetesen rendben tartva – mondta el dr. Jóna László.

Felismerték az előnyöket

A jelenlegi kutatásból kiderült, hogy a kijárási korlátozás alatt a válaszadók nagyobb része (54 százalék) egyáltalán nem használta a köztereket, 13 százalékuk viszont a korábbinál gyakrabban. Egyrészt azért, mert minden bezárt, és csak ott tudtak sportolni, másrészt mert a korlátozás alatt sok idejük felszabadult és gyakrabban tudtak kimozdulni otthonról. Érdekes fejlemény, hogy sokan azt mondták: a jövőben ­gyakrabban igénybe veszik majd sportolási céllal a köztereket.

A válaszadók negyede visszatér

A járvány előtt a válaszadók 30 százaléka hetente többször is felkereste a legközelebbi teret vagy parkot, 19 százalékuk pedig hetente. A veszélyhelyzet utáni időszakra vonatkozóan a válaszadók több mint fele (58 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy ugyanannyiszor fogja látogatni a köztereket, mint korábban. Közel a negyedük pedig úgy tervez, hogy gyakrabban tölti ezeken a helyeken a szabadidejét. Mindössze 3 százalékuk válaszolta, hogy egyáltalán nem fogja többé látogatni a hozzá közeli közösségi teret – emelte ki a kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában