Retro

2020.02.15. 07:49

A „Sárga” ABC története Győr szívében – fotók

„Szerettünk ide járni vásárolni! Emlékszem, a ’90-es évek elején lehetett itt kapni medvetalpat, ami egyfajta kalácstésztából(?) készült péksüti volt és olyan formája volt, mint a medvetalp” – nosztalgiázott olvasónk, Zsenák Attila a Kisalföld Facebook-oldalán. A győri színház közelében nyitott egykori Csemege ABC sokak emlékezetében kedves, régmúlt pillanatokat idézett.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Régi Győr

Két forint negyven fillér

Pongrácz Péter arról írt, hogy rengeteg kakaós csigát vett itt, s még a klasszikus péksütemény árára is emlékezett: két forint negyven fillérért adták az édes finomság darabját. Nagy Eta reggelire friss franciasalátát, Oláh Gábor „felejthetetlen” tubusos kolbászkrémet szerzett be a „sárgában”, ahogy a köznyelvben emlegették a győriek. Újabb olvasónk, Csámpa Szilvia azt elevenítette fel, hogy amikor beteg volt és a közeli rendelőbe orvoshoz kellett mennie, hazafelé mindig kapott péksüteményt az édesanyjától itt.

38 éve

A Kisalföld 1982 első napjaiban adott hírt arról, hogy új Csemege ABC és szépségszalon nyílik a mai Batthyány tér szomszédságágban. „Április végén átadják a győri Gorkij utcai lakótelepen az új, 2500 négyzetméter területű ABC-áruházat, fodrászatot és kozmetikai szalont. Kivitelezője a Győr Megyei Állami Építőipari Vállalat. Az épület műanyag homlokzati elemekkel burkolt, nyílászáró-szerkezetei bronzszínű, eloxált alumíniumból vannak. Vasbeton szerkezete a GYÁÉV előregyártó üzemében készült” – szólt a hírünk 38 éve.

Célegyenesben az építkezés 1982 elején.

Klassz koncepció

Csúszások nemcsak napjainkban, a szocialista tervgazdaság korában is akadtak. A Kisalföld legközelebb május 9-én számolt be az új belvárosi üzlethelyiségek átadásáról, ám ekkor már felhívtuk a figyelmet: mind a Csemege ABC, mind a fodrászat és a kozmetikai szalon nyitása nyáron lesz.

A koncepció vitán felül klassz volt. Győr sétálóutcáján – akkori Lenin, mai Baross út – már 1966 augusztusában nyitottak hasonló profilú Csemege ABC-t. Ezt „spékelték meg” a nők számára oly kedves szolgáltatásokkal, mint fodrászat, kozmetikai szalon. A vásárlást kényeztető szépítkezéssel kapcsolták össze.

Közeleg a nyitás.

Hat millió forint

Azon a napon (1982. július 8.), amikor Francois Mitterrand egykori francia köztársasági elnök hazánkba látogatott, megnyitotta kapuit a „sárga” ABC Győr városmagjában, a korabeli Gorkij és Molnár Ferenc utca sarkán (napjainkban Pálffy és Teleki utca találkozása). Az ABC területe 950, a vevőtere 530 négyzetméter volt.

A belső berendezése hatmillió forintba került. Az áruházat a korabeli legkorszerűbb hazai gépekkel szerelték fel, teljes egészében légkondicionálták a belső teret.

1982. július elején nyitotta meg kapuit a Sárga ABC Győrben. Fotó: Kisalföld-archívum

2880 árucikk

Nemcsak a hentesárut, hanem a hidegkonyhai készítményeket és a zöldségeket is előrecsomagolták. Utóbbi finoman fogalmazva sem környezettudatos „zöldmegoldás” és közel 40 év elteltével is van mit fejlődnünk e téren. A belvárosi ABC-nek külön bébirészleget „szenteltek”, ahol a babáknak készített ételektől kezdve a bébi testápolási cikkekig minden kapható volt.

Az áruház raktárkészlete nyitáskor 4,5 millió forintot ért, 2880 árucikk közül válogathattak a vásárlók. Elnézve, napjainkban milyen kis „szupercsapatok” állnak helyt a diszkontláncok győri üzleteiben, hihetetlennek tűnik, de igaz: anno negyvenfős(!) személyzet segítette a vásárlókat a Csemege ABC-ben.

Fotó: Régi Győr

A történetet a szépségszalonnal folytatjuk jövő szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában