Barátságok születhetnek a parázs mellett

2020.08.19. 06:22

Régi időket idéz az új kemence Pannonhalmán – fotók, ünnepi programok

Pannonhalma és csallóközi testvérvárosa, Alsószeli határokon átnyúló uniós pályázat keretein belül közösségi kemencét épített. A szögletes kemencét többek közt Pannonhalma környéki zsírral, tojással, tejföllel sült pogácsával avatják fel szerdán és csütörtökön.

Szeghalmi Balázs

Vajda Péter és kisfia, Bendegúz, valamint Jantó Gábor augusztus első napjaiban próbasütést végzett az új kemencében. A sokorópátkai pék szerdán, munkatársa, Karvas Szabolcs csütörtökön, Szent István napján süt pogácsát Pannonhalmán. Fotó: Csapó Balázs

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Közösségformáló erő

A klasszikus kemencét a Győr közeli kisváros művelődési házának hátsó udvarán rakták téglából. Az ünnepélyes első, regisztrációhoz kötött sütést ma tartják 13 órától: lesz pogácsasütés, lepénysütő és réteshúzó tanfolyam.

„A Kisalföldön régen a kemencék közösségformáló erővel bírtak. Ezt a hagyományt élesztjük fel településünkön. Biztosak vagyunk benne, hogy kemence mellett barátságok születnek majd, miközben sülnek a házi finomságok” – mondta Farkas Zsuzsanna, a helyi Városfejlesztő rendezvényszervező munkatársa.

300 fok az ideális

A pannonhalmi közösségi kemencét Vajda Péter pék kisfiával, Bendegúzzal már augusztus elején tesztelte, az apa-fia páros elsőként fűtötte fel azt. „Örülök a kezdeményezésnek, ami visszahozza múltunk egyik örökségét. Emellett óriási élmény is sütni a kemencében” – kezdte a sokorópátkai Pedró Pékség ügyvezetője. A kemence 400 fok körüli hőt képes adni, de kenyér, pogácsa sütéséhez 300 fok az ideális.

„A kemence a »tüzelünk, majd sütünk« elv alapján működik, rá kell érezni a fortélyaira. A pogácsa körülbelül hét perc alatt sül át, a kenyérnek egy óra kell. Régen háromkilós kenyereket sütöttek a háziasszonyok. A nagy kenyereknek egy óra húsz percet kell a kemencében tölteniük” – mondta Vajda Péter. A régmúltban a kenyértésztát kovásszal keltették életre, így tovább elállt a mindennapi. Anno akár egy héten át ették az otthon sütött kenyereket, minden morzsát becsültek a családtagok.

Vajda Péter és kisfia, Bendegúz, valamint Jantó Gábor augusztus első napjaiban próbasütést végzett az új kemencében. A sokorópátkai pék szerdán, munkatársa, Karvas Szabolcs csütörtökön, Szent István napján süt pogácsát Pannonhalmán. Fotó: Csapó Balázs

Ünnepi program

Aki kóstolná a régi idők ízeit, a pannonhalmi kemence Szent István napján, augusztus 20-án „melegen” várja az érdeklődőket. Tekintsék meg a részletes ünnepi programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában