Hallgassa élőben!

Magyar Radír - Major Eszter Anna: Aktus fehérben

Meztelenül fekszik mellettem. Én is meztelen vagyok. Megint így maradtunk, és megint kiszolgáltatottan várjuk, hogy visszatérjenek hozzánk, a fehérségbe, ahol sápadt testünk éppen csak elüt az ágytól, a faltól, a szekrényektől, és visszakapjuk emberi méltóságunk morzsáit.

Mindennaposak ezek a reggelek, és néha azon gondolkodom, vajon szándékosan a korai napfény keménységét választják-e színpadául nyomorultságunk tragikomédiájának? Mennyivel sejtelmesebb lenne mindez esti félhomályban – talán még normális, egészséges embereknek is tűnhetnénk, akik épp egy szerelmi légyott előtt vagy után pihegnek pucéran. Nézem magunkat – rézsút billentve fejemet, hogy hanyatt fekve belássam őt és magamat.

Két fiatal test, szinte átlátszóak, kék erek kusza térképei, a soványság és erőtlenség fura-szagos szarkofágjai vagyunk. A kíméletlen reggel elidőzik ezen a kitárulkozáson, és elidőzöm én is. Már sokadik reggel óta így megy ez: a vizit előtti mosdatás koedukált színterébe aktust álmodom, egy nővel, aki, mint én, csak nyaktól felfelé él. Az első reggelen, mikor együtt maradtunk, látványosan fixírozta a neont, de arcának és nyakának hirtelenpiros foltjaiból tudtam, érzi, ahogyan figyelem és tanulmányozom. Barna haja vállig ért, sápadt arcát szeplők vidámították, szája színtelen volt, nyaka finom vonalú, ahogyan apró teste is. Lapos hasán, combján és lábszárán a halvány izmok valaha volt, sportos éveket idéztek. Aztán, ahogy mind több reggelt töltöttünk együtt, így, ottfeledve, lassanként a szeme színét is megtudtam: barna volt, ahogy először rám emelte. Előbb szégyenlősen, aztán kíváncsian, később kacéran, most pedig, ahogy egyedül maradtunk, nyílt vágyakozással néz rám – és szeme zöldes színben játszik. Egyszerre kezdjük kutatni egymást a tekintetünkkel, bejárjuk a másik test minden látható és elképzelt szegletét, felszítjuk a felszíthatatlant, és érzékelést hazudunk. 

Ekkor eszembe jut az első. Tizenhét vagyok, anyám elmenőben, én pedig egy lusta szombatra készülök. Mikor már egyedül vagyok, kezemben Sartre-ral, kiülök a verandára, még látom anyám karcsú alakját eltűnni az utcasarkon. Elmerülök az egzisztencializmus útvesztőiben, mikor csengő hangja riaszt. Az ajtóban anyám kolléganője áll, fiatal, mégis asszonyos. Sokszor szoktam látni az utcán, mindig férfiak veszik körül, és ő úgy kacag, mint egy iskolás lány. Belép, és leteszi kabátját, ráérősen járkál körbe, csípője külön forog-ring karcsú derekától. Vízzel kínálom, ő meg szabadkozik, hogy azt hitte, anyám itthon van. De ha már így alakult, kicsit kifújja magát, ha nem gond. Kiülünk a teraszra, a nyári délután szinte elnyúlik közöttünk, irodalomról beszélünk, zenéről és szerelemről.

Nem, még nem voltam, nyögöm kínomban a kérdésre, hogy voltam-e már szerelmes, és érzem, ahogyan kiver a víz. Ő nevet, kacag, mint azokkal a férfiakkal az utcán, és rám kacsint, szeme villan, fogai úgy fehérlenek a rúzs alatt, mint anyám apró tengeri kagylói a nagyitól kapott vörös ládikában. Valami feszít belülről, már kint tudnám a nőt a lakásból – és kérném, ne menjen. Ő marad, leveti kardigánját, és olyan lustán dobja magát a székre, mint ahogyan a szomszéd macskája szokta nyárestéken birtokba venni a teraszunkat. Cseveg, mondja, kérdez, pillog, nyalogatja a száját, vizet kortyol, engem néz, keresztbe veti harisnyás lábát, meleg van, mondja, vizet kér még.

Mikor odanyújtom neki a poharat, megfogja a kezemet, ami az izzadságtól csúszkál a poháron. Lassan odahúzza magához, és tenyeremet rászorítja a mellére. Puha és meleg, a semmi anyag alatt lüktet a vére. A szívem a torkomban érzem, kevés a levegő, a nyári este hirtelen fullasztóan telepszik rám. A fáradt nap elfogy, mikor felém hajol és megcsókol.

A csók egyszerre hideg, ismeretlen és édes. Kezem öntudatlanul kezdi bejárni a testét: vállát, hátát, mellét, hasát. Kezemet irányítja, simítja magát vele, a délután pedig egyre melegebb, izzadtabb, nedvesebb, puhább és önzőbb.
Most a reggeli napfény kegyetlenebb, nem hagy titkokat és nem enged sejtéseket sem. A test, ami mellettem fekszik, törődött, sovány és mégis alig használt. Ahogyan bejárom szememmel, szinte erősnek érzem magam, és türelmetlennek. A melle alatt az anyajegy, a vállán a gyerekkori oltás hege, hasán egy vakbélműtét sikkes nyoma, combján régi égésnyom, egy kamaszkori motorozásból. Ismerni vélem minden zugát, illatát, titkát. A napfény átsüt rajtunk, átvilágítja az ereket, a sápadt bőrt, belénk lát és csupaszságunkban is lecsupaszít. Lehunyom a szemem, mert úgy érzem, összekeveredünk, egymásba gabalyodunk, vágyainkkal, egész sóvárgó valónkkal – mégis érintetlenül. Mintha hazaérnék.

Meztelenül fekszik mellettem. Én is meztelen vagyok. Körülöttünk a fehérség bántó és kiábrándító. Végre ránk nyitnak és kedélyes Jó reggelt!-tel megint elkezdődik egy nap: megmosdatnak, katétert cserélnek, felöltöztetnek, megforgatnak, ágyat húznak, gyógyszert adnak, megmasszíroznak minket. Mi mindebből nyaktól lefelé semmit sem érzünk. Egymást nézzük.

Cikkünket a kéthetente csütörtökön megjelenő Regényújságban találják.

Koronavírus: Több mint tízmillió gargalizálós PCR-tesztet végeztek már Bécsben
Az oltás mellett a tesztelés az osztrák főváros egyik legnagyobb fegyvere a koronavírus-járvány ellen. A pandémia kezdete óta már több mint tízmillió gargalizálós PCR-tesztet végeztek Bécsben, és 49 ezer fertőzöttet azonosítottak. A tanév kezdete óta az iskolásokat is ezzel szűrik.
Elhunyt Leslie Bricusse Oscar-díjas dalszerző
Elhunyt Leslie Bricusse Oscar-díjas zeneszerző és dalszövegíró, aki Bond-filmek és a Willy Wonka és a csokoládégyár című film dalain is dolgozott.
Javították az idézhető internetes hírforrások listáját Kínában
Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.
Győr-Moson-Sopron megyében is változik a buszmenetrend november 1-jétől
Győrtől Sopronig mutatjuk a változásokat.
Gyász
Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt, ajka sem szól többé, mert lezárt, néma, holt. Megállott a két kéz, mely mindig csak adott, soha semmit nem kért, el nem fogadott. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, testvérem, apósom, nagypapánk, dédpapánk, sógorunk és rokonunk DOBOS LÁSZLÓ püski születésű, mosoni lakos, asztalos életének 85. évében, október 14-én csendesen elhunyt. Temetéséről a család a későbbiekben gondoskodik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
A szeretet soha el nem múlik. Szt. Pál Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapánk, dédapám, apósunk és rokonunk GAÁL IMRE életének 92. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 22-én pénteken, 15.00 órakor lesz a rábatamási temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt 14.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Megpihent a dolgos jó Apai szív, Áldás és hála övezi e sírt. Szerető Férj voltál, drága Édesapa, Bánatos családodnak most az őrangyala. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Apósunk, Nagypapánk, Testvérünk, Sógorunk és Rokonunk GYURKOVICS IMRE JÓZSEF életének 72. évében örökre megpihent. Temetése 2021. október 25-én, hétfőn 14 órakor lesz a gönyűi temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 13.30 órakor lesz a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Hiányzik egy fénysugár, Ő volt az Édesanyánk, Az idő nem hoz gyógyulást, nekünk marad a néma gyász. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk, Dédnagymamánk, Testvérünk, Sógornőnk és Rokonunk HIMA ISTVÁNNÉ szül: Smal Gizella életének 77. évében örökre megpihent. Temetése 2021. október 26-án, kedden 13 órakor lesz a dunaszegi temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 12.15 órakor lesz a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
,,Nem hagytál itt minket, csak előrementél, szereteted a szívünkben örökké él. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH IMRE a Kühne-gyár nyugdíjasa életének 75. évében megpihent. Búcsúztatása október 22-én, pénteken 13 órakor lesz a horvátkimlei temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Beteg teste elpihent már, de lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek, csak az kit elfelednek.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérem és rokonunk KASSAI ALAJOS 66 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. október 22-én 14.30 órakor lesz az agyagosszergényi temetőben. Előtte 14 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KINCSES ANDRÁS volt vági lakos, a döri Katalin Otthon lakója életének 58. évében türelemmel viselt betegségben elhunyt. Temetése a katolikus egyház szertartása szerint a vági római katolikus templomban a 2021. október 22. napján 14 órakor kezdődő szentmise után lesz a vági temetőben. Ezúton szeretnénk megköszönni a döri Katalin Otthon dolgozóinak áldozatos munkájukat, továbbá mindazoknak, akik utolsó útjára kísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló rokonság
Beteg teste elpihent már, de lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek, csak az, kit elfelednek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, testvérünk, keresztanyánk és rokonunk, KLAUZER SÁNDORNÉ szül. Bedő Magdolna életének 68. évében súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2021. október 23-án 14 órakor lesz a téti katolikus temetőben. Előtte 13.15 órakor engesztelő szentmise a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, nagymamánk, KOVÁCS TIBORNÉ szül. Major Ilona 76 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 22-én pénteken 16.30 órakor lesz a völcseji temetőben. Előtte 16 órakor engesztelő szentmisét mondatunk lelki üdvéért a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Fiam, Testvérem, Sógorom és Rokonunk, MORVAI ZSOLT életének 59. évében örökre megpihent. Temetése október 22-én, pénteken 15 órakor lesz Győrújbaráton, a Mátyás körúti temetőben. Lelki üdvéért a temetés előtt, 14.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, gyászunkban velünk éreznek, és sírjára a kegyelet virágait elhelyezik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Az élet hosszú vagy rövid, mit számít, öröklét ha vár; lent búcsuzunk, de fent megint találkozunk, hol nincs halál. Emily Brontë Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy gyermekünk, NÉMETH ANIKÓ életének 48. évében - négy évtizeden át türelemmel viselt betegség után - csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 22-én, pénteken 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Beteg teste elpihent már, de lelke még velünk jár, mert nem hal meg kit eltemetnek, örökké él, kit igazán szeretnek. ORMÁNDY SÁNDORNÉ szül. Király Rozália életének 85. évében elhunyt. Temetése 2021. október 22-én pénteken 14 órakor lesz a beledi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Búcsúznak testvérei, keresztgyerekei és a gyászoló család
Ő már ott van, hol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom. Fájó szívvel tudatjuk, hogy szerettünk SZALAY ENDRE életének 67. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetésére 2021. október 22-én, pénteken 13.30 órakor kerül sor a győrszentiváni régi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem a nap lesz többé napvilágod, és nem a hold fénye világít neked, hanem az Úr lesz örök világosságod, és Istened lesz ékességed. (ÉZS. 60,19) Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy TÓTH LÁSZLÓNÉ szül. Abari Magdolna életének 85. évében megtért teremtő Urához. Elhunyt szerettünktől október 22-én, pénteken 15 órakor az újrónafői temetőben veszünk búcsút a református egyház szertartása szerint. Emlékét Isten iránti hálával megőrizzük. A Gyászoló Család
Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny és a fájdalom. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamám, anyósom és rokonunk ÁDÁM ISTVÁNNÉ Terus 87 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 22-én, pénteken 13 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család