Hallgassa élőben!

Magyar Radír 2016 - Kaszás Kornél: Virágszálak

A Magyar Radír 2016 Országos Szépirodalmi Pályázaton 4. díjat nyert mű.
Grafika: Kustán Roland
Grafika: Kustán Roland

Percek óta bámulta a felhőkkel tarkított kék eget. Néha szeretett elveszni ebben a végtelen óceánban, ami tótágast állt a föld felett. Egy apró vattapamacs leszakadt egy hatalmas habszerű képződményből, hogy új utakat keressen. Csendben suhant az égbolton, és egyre közelített a lüktető napkorong felé.

Mintha ő lett volna, ahogy egyre közelebb kerül az álmaihoz. Közelebb kerül, de nem másokba kapaszkodva, hiszen egyedül is tudja jól, hogy mit akar.   Tizenhat éves elmúlt, és végre rálelt arra az ösvényre, mely végig a sűrű erdőben kanyargott. Ahogy egyre jobban összpontosított, a lombok szétnyíltak, az avart tovafújta a lágy szellő és megpillantotta a csapást. Amint rátette a lábát, a világ is másik arcát fordította felé. Az osztálytársaival egyre nehezebben találta meg a hangot, hiszen ő nem a tévésorozatok, a Facebook-bejegyzések és az Instagram-képek szédítő forgatagában tobzódott. A könyvek és a felnőttek lettek a barátai. A nővére révén megismert egyetemistákat is, akik szívesen beszélgettek vele, és rengeteg tanáccsal is ellátták a jövőjét illetően.
 
A felhőpamacsot sokáig kísérte tekintetével, de a napsugarak elvakították és a kósza habcsók, valahol messze, feloldódott az ég tengerében. Polacsek Janka megdörgölte a szemét és visszament az üzletbe. Mélyen beszívta a virágok illatát és leült a pult mögé. Nyári szünet volt, a lány pedig megkérte a szüleit, hadd töltsön el néhány hetet a nagynénjénél. Ilinek virágboltja volt, a segítségnek pedig kifejezetten örült, még akkor is, ha tartott az ellenőrzésektől. Tizenkét éve nyitotta meg az üzletét, ami – kisebb-nagyobb döccenőkkel – mindig hozott eleget a konyhára. A nő férje öt éve halt meg. Sziklamászó volt. Persze a szikláról mindig lejött, de a zebrán már nem tudott elugrani egy száguldó autó elől. Ilinek évekbe telt, mire összeszedte magát, de a virágboltot akkor sem zárta be. Fekete ruhájától két év után vált meg, mert már nem bírta elviselni a vevők szánakozó pillantásait.
Ma mindketten szoknyában voltak. A nagynéni krémszínű, virágokkal meghintett szoknyát vett fel, míg Janka fehér fodros szoknyába és fehér Tisza cipőbe bújt. Formás lábai azonnal magukra irányították a figyelmet, még az idősebb férfiak is lopva vetettek pillantást a barna hajú lányra. Ragyogó őzikeszemei és kedves mosolya szinte mindenkit levett a lábáról, így hamar híre ment, hogy Ilinek milyen bájos segítsége akadt.
 
Másnap délután egy ezüstszínű Toyota állt meg a virágbolt előtt. A sötét ablakok miatt nem lehetett belátni, és senki sem szállt ki. Ili nem foglalkozott vele, de Janka figyelmét felkeltette. Úgy érezte, mintha őt figyelnék, az érzés pedig a tarkóján végigsettenkedő bizsergés formájában jelentkezett. Ő csak a sötét ablaküveget látta, de a gépkocsiból mintha valaki őt nézte volna. Így telt el néhány perc, majd a motor morrant egyet, az autó pedig elhajtott.
A Toyota újabb felbukkanására két napot kellett várni. Az elegáns jármű délután négy óra magasságában parkolt le az üzlet előtt. Ili éppen hátul csokrokat készített, így az egyébként nem túl nagy bolthelyiségben Janka fogadta a vevőket. A lánynak egy idő után feltűnt az autó és éppen azon volt, hogy szól a nagynénjének, amikor az ezüstszínű ajtó kinyílt. A kocsiból egy megnyerő külsejű, öltönyös, negyven év körüli férfi szállt ki. Finoman meglazította burgundi vörös nyakkendőjét és hátrasimította éjfekete haját. Mélyen ülő szemei apró irányváltoztatásokkal felmérték a terepet, ő pedig halvány mosollyal az arcán belépett az üzletbe. A lány kedvesen köszönt neki, a férfi pedig visszafogottan biccentett. Határozott léptekkel körbesétált a boltban és alaposan feltérképezte a kínálatot. Nem szólt semmit, de szemei mintha a legapróbb részleteket is rögzítették volna. Csak a bőrcipőjének halk nyikorgását lehetett hallani, meg egy zavarodott légy zümmögését, ahogy kétségbeesetten igyekszik átjutni az ablakon. Polacsek Janka a szoknyáját gyűrögetve figyelte a férfit, de közben úgy tett, mintha mással lenne elfoglalva. A percek úgy vánszorogtak, mint szomjazó vándor a sivatagban. Aztán a férfi váratlanul biccentett és kisétált a júliusi napfénybe.
 
Kedd volt. Az időjárást egy hidegfront alaposan megbolondította, többször eleredt az eső, a legmagasabb hőmérséklet pedig huszonöt fok körül volt. Sokan vettek ki szabadságot ebben az időszakban is, így a városka kiürült. A virágboltba csak egy-egy kóbor vásárló tért be, de Ili nem esett kétségbe. Megkérte az unokahúgát, hogy vigyázzon az üzletre, ő pedig elugrott a bankba. A lány elővette a könyvet, amit olvasott és pillanatok alatt elmerült a betűk birodalmában.
A történetből a férfi zökkentette ki, aki megjelent a bejárati ajtóban.
– Jó napot – köszönt lágy hangon.
– Jó napot – mondta a lány halkan.
– Ez lesz az – közölte a férfi és a pulthoz lépett.
Janka kérdőn nézett rá nagy barna szemeivel, majd halkan sóhajtott és becsukta a könyvet.
A férfi a rózsákhoz lépett és nagyot szippantott friss, bódító illatukból. Aztán zakója belső zsebébe nyúlt és elővette a pénztárcáját.
– Ez lesz az az üzlet, ahol ezentúl vásárolni fogok.
– E-ennek igazán örülünk – hebegte a lány, de nem mert a férfire nézni.
– Tudja, elég sok virágboltot felkerestem az elmúlt hónapokban, mert ahova eddig jártam, becsukott. Afféle megfigyelő voltam, aki arra kíváncsi, hogy milyen a kínálat és a kiszolgálás. Maguknál igazán családias a légkör és a virágok is szépek.
– Köszönjük – mondta a lány. – De az üzletvezető most nincs itt, én pedig…
– Ne is folytassa. Veszek ki öt szál rózsát, papírba teszem és fizetek.
A férfi gyakorlott mozdulattal kivette a virágokat, majd elkapott két darab csomagolópapírt és beletette a rózsákat. Nagyobb összeget rakott le a pultra, mint amennyibe került, majd mutatóujját finoman a szája elé tette, jelezvén, hogy ez a kettejük titka.
 
A férfi pénteken jött legközelebb. Szinte átlibbent az esőfüggönyön és belépett a boltba. Zakója hajtókájáról lesepert néhány esőcseppet, majd a rózsákhoz lépett és kivett hat szálat. Ötöt papírba csomagoltatott a lánnyal, egyet pedig átnyújtott neki. Janka arca olyan vörös lett, mint a kiserkenő vér. Reszkető kézzel elvette a rózsát és halkan megköszönte.
Tudja, az egyik legfontosabb, hogy elismerjék az ember munkáját. Olyan vállalatoknál dolgoztam eddig is, ahol az igazi érték maga az ember – mondta a férfi, majd mutatóujját a szája elé tette.
Mikor elment, Janka sóhajtozva ácsorgott a pult mögött és a rózsát szorongatta. Talán tényleg felnőtt? Talán mások is észreveszik rajta, hogy mennyire eltér a vele egykorú lányoktól? Vajon milyen lehet egy ilyen tökéletes férfi feleségének lenni, aki hetente többször visz haza virágot, tűnődött a lány.
 
Álmos hétfő volt. Ili fejfájással küzdött, Janka pedig egy picit unta magát. A könyvet elolvasta vasárnap és egy filmet is megnézett, de nem igazán tudott ráhangolódni a hétfőre. Eddig minden egyes nap mosolyogva lépett be a virágboltba, de ez a hétfő valahogy más volt. Valami hiányzott neki. Egy arc. A férfié. Aki olyan volt számára, mint a romantikus regények főhőse, mint a főszereplő, akinek arca betölti a moziplakátot.
A férfi tudta ezt, mert kivárta a megfelelő pillanatot, és amikor a lány egyedül bambult a pult mögött, belépett az üzletbe. Bőrcipője ugyanúgy nyikorgott a padlón, öltönye pedig kiemelte sportos alakját. Látványosan körülnézett a kínálaton, majd lebiggyesztette a száját.
– Nincs rózsa? – kérdezte szomorúan.
– Nagyon sajnálom – nyelt nagyot Janka.
– Ma nincs, de ha holnap jött volna, akkor… Nincsen.
– Értem – válaszolta a férfi és megdörzsölte szögletes állát. – Megadná… – kezdte a férfi, majd hirtelen témát váltott. – Nem tegeződhetnénk? – kérdezte és elragadó mosolyra húzta száját.
– De. Persze. Az jó lenne – nevetett zavartan Polacsek Janka.
– Így sokkal egyszerűbb lesz. Tudod, a cégek esetében is nagyon fontos az elérhetőség. Hogy mindig legyen kihez fordulni, ha esetleg probléma merülne fel.
– És? – kérdezte a lány a folytatást várva.
– Arra gondoltam, hogy megadhatnád az e-mail-címedet, így bármikor érdeklődhetnék, hogy van-e például rózsa. Mert ez most gondolom, elég kínos számodra.
Janka válaszként letépett egy cetlit, a fiókból kivett egy tollat és már írta is. Idegességében először elrontotta, úgyhogy gyorsan újabb cetliért nyúlt, amire gyöngybetűkkel írta rá e-mail-címét. A férfi elolvasta az e-mail-címet, aminek első fele a lány neve volt, megköszönte, majd kifizetett három szál kardvirágot, mutatóujját a szájához érintette és továbbállt.
 
Két nappal később Jankának levél érkezett a férfitől, melyben arról érdeklődött, hogy kapható-e már rózsa náluk. A lány igennel és három felkiáltójellel válaszolt, na meg azzal, hogy köszönik a türelmét. A férfi másnap meg is jelent a boltban, középszürke öltönyben és lila nyakkendőben. Kiválasztott hat rózsát, ötöt elcsomagoltatott, egyet pedig átnyújtott a lánynak. Hosszú másodpercekig nézett Janka szemébe, aki teljesen elveszett az igéző tekintetben. Úgy érezte magát, mint egy szivárványszínű örvényben, amely szinte elkábítja, és nem ereszti el. A pillanatnyi varázsnak Ili vetett véget, aki átrobogott az üzlethelyiségen, kedvesen köszönt, majd kiment a hátsó ajtón.
A férfi illedelmesen megköszönte a virágot, fizetett, jóval többet, mint kellett volna, aztán a lányra kacsintott és kisétált a boltból. Janka a bejárati ajtóhoz sietett és nézte, ahogy a férfi beszáll az autójába. A lány egészen addig várt, míg a Toyota el nem tűnt az utca végén.
A férfi keze lazán pihent a volánon. A klímát kellemes hőmérsékletre állította, elindította kedvenc zenéjét és felrakta Ray-Ban napszemüvegét. Kilométereken át vezetett rezzenéstelen arccal, egészen a házáig. Bekanyarodott a kapu elé, egy gombnyomással kinyitotta, és begurult a garázsba. Kiszállt, felmarkolta a csokrot és a garázsból nyíló ajtón át besétált a házba. Beütötte a riasztó kódját, aztán a konyhába sietett. Kinyitotta a mosogatógép melletti szekrényajtót, fogta a rózsacsokrot és a szemetesbe hajította. Kezet mosott a csapnál, utána pedig az előszobába ment és levette a cipőjét. A zakóját vállfára akasztotta, meglazította a nyakkendőjét, kigombolta a mandzsettáját és feltűrte az ingujját. Visszament a konyhába, a hűtőből kivett egy üveg vörösbort, kibontotta és töltött magának. Kezében a pohárral a dolgozószobája felé vette az irányt. Ahogy a lakásban mindenhol, úgy az íróasztalán is mindennek megvolt a maga helye. Az asztal közepén állt a számítógépe, de most nem azt indította el. Kihúzta az íróasztal alsó fiókját és kivette a laptopját. Bekapcsolta, kortyolt egyet a borból és beütötte a jelszavát. A laptop képernyőjén mappák sorakoztak. A fotók elnevezésű mappára kattintott, amely újabb mappákat tartalmazott. Minden egyes mappa címe egy keresztnév volt, mellette zárójelben pedig az életkor szerepelt. Lili (15), Andrea (16), Zsófia (14)… A férfi új mappát nyitott és beírta a nevet: Janka. A zárójelbe egyelőre kérdőjel került.

A novellát a kéthetente csütörtökön megjelenő Regényújságban találják.
 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ropogtatnivalók, melyeket szétkapkod a család
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes kókusztekercs receptje
Hirdetés
A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
A madárinfluenza vírusát mutatták ki Szombathelyen egy elhullott vadlúdból
A fertőzés az ország bármely részén megjelenhet, különösen a vizes területek jelentenek nagy kockázatot.
Tiger Woods már csak néhány tornán indul
Nem áll szándékában újra a világelitben szerepelni.
Rendhagyó koncertsorozatot indít a MÁV Szimfonikus Zenekar
Az egyedülálló kezdeményezés célja, hogy az intellektuális tartalomnak a zene adjon művészeti kontextust.
Szerdán kezdődik az Adventi ablaknyitás levélen
Gyász
Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, örök álmát őrizze csend és nyugalom. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ERDŐSI GYULA életének 87. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása december 2-án csütörtökön 13 órakor lesz a levéli temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt, ajka sem szól többé, mert lezárt, néma, holt. Megállott a két kéz, mely csak mindig adott, soha semmit sem kért és el nem fogadott. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesapánk, Nagypapánk, Testvérünk és Rokonunk GAÁL LÁSZLÓ életének 69. évében örökre itt hagyott bennünket. Hamvasztás utáni búcsúztatója december 2-án csütörtökön, 15 órakor lesz a nyúli temetőben. Lelki üdvéért a temetés előtt, 14.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, fájdalmunkban velünk éreznek és sírjára a kegyelet virágait elhelyezik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Testvéreim: a boldogság örök S e tájon mind elmúló, ami jó S az élet, a szép, nagy processzió, Mely indul örvény és sírok fölött, Az égi táj felé tart csendesen S egy stációja van: a végtelen. (Juhász Gyula) A feltámadás reménységével tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk, sógorunk és rokonunk, HORVÁTH MIHÁLY a győri Lukács Sándor Szakiskola nyugdíjasa életének 81. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Szeretett halottunktól 2021. december 2-án, csütörtökön 15 órakor veszünk végső búcsút a dunaszegi temetőben. Előtte engesztelő szentmise a lelki üdvéért 14.15 órakor lesz a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Az Úr adta, az Úr vette el. Áldott legyen az Úr neve.” Jób könyve 1:21. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÖTELES ZOLTÁN életének 77. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. december 3-án, pénteken 11 órakor lesz a Győr- nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Csillag voltál, s lehullottál. Míg éltél, nekünk ragyogtál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOSER ANTAL PÉTER a Soproni Bútoripari Szövetkezet volt elnöke életének 80. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. december 3-án, pénteken 14.30 órakor lesz a harkai temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik velünk utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
A példánk lettél, köszönjük, amit értünk tettél. Mostantól, ha az égre nézünk, találkozik tekintetünk. Drága lényed bennünk marad, hogy jobbá váljunk általad. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk NÉMETH JÁNOSNÉ szül. Horváth Julianna életének 80. évében elhunyt. Temetése december 3-án pénteken 15 órakor lesz a dunakiliti temetőben. Az engesztelő szentmisére 14.15 órakor kerül sor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Megpihen a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, bánatos családodnak most az őrangyala.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk és rokonunk, NÉMETH LÁSZLÓ a Magyar Vagon- és Gépgyár nyugdíjasa 70 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. december 4-én, szombaton 11 órakor lesz az abdai temetőben. Engesztelő szentmisét lelki üdvéért 10.15 órakor tartunk a helyi katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Fekszem egy álomszép réten s körülöttem táncolnak az angyalok... szaladnék feléd, sietnék hozzád... de sajnos már nem tudok ha majd leszáll az éj válassz magadnak egy szépen fénylő csillagot... az a fénypont vigyáz majd rád.. ha hiszed azt, hogy ott vagyok...” (Szabó Balázs) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Imádott Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Apósunk, Rokonunk és Barátunk, PUSZTAI JÓZSEF életének 70. évében, hosszú szenvedés után örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója december 3-án, pénteken 16 órakor lesz Győrben, a Szentlélek-templomban, szentmisével egybekötve. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik fájdalmunkban velünk éreznek, és búcsúztatóját megtisztelik jelenlétükkel. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Szerető szívvel oly sokat adtál Isten kegyelméből megváltást kaptál. Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Dédmamánk, Rokonunk és Ismerősünk PUSZTAI JÓZSEFNÉ szül.: Lőrincz Irén Anna (Anci) volt Győri Textil nyugdíjasa életének 91. évében szeretett családja körében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. december 03-án, pénteken 11 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk SZABÓ VILMOSNÉ Éva életének 70. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. December 3-án, pénteken, 12,00 órakor lesz a győr-szigeti katolikus temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászolják Rita, Ákos és családjaik
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy TERNYEI IZABELLA életének 84. évében hazatért a Megváltóhoz. Szeretett  halottunktól 2021. 12. 3-án de. 10 órakor veszünk végső búcsút a Győr Révfalui temetőben. Részvétnyilvánítást kérnénk mellőzni. Köszönettel gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH LÁSZLÓ mecséri születésű, szombathelyi lakos életének 63. évében elhunyt. Lelki üdvéért a mecséri templomban 2021. december 3-án pénteken 15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
,,Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába várjuk, emléke szívünkben otthont talált. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédink, testvérem és rokonunk TÓTH SÁNDORNÉ szül: Szakály Gizella életének 95. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. december 1-én 15 órakor lesz a babóti temetőben. Előtte 14.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Édesanyám keze ölébe vett, simogatott, védett, óvott, meggyógyított. Karjaiba bújnék, de már késő, többé nem ölel Ő. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Édesanyánk, Nagymamánk, Dédink, VIRÁG LAJOSNÉ szül. Szlatki Mária Magdolna likócsi lakos életének 85. évében elhunyt. Hamvait családi körben örök nyugalomra helyezzük a Szent Imre-templom urnakertjében 2021. december 2-án 15 órakor. A szertartás engesztelő szentmisével kezdődik a templom épületében. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Csak az idő múlik, feledni nem lehet, kinek élete jóság volt és szeretet. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédink, testvérünk és rokonunk ÖZV. SZŐKE FERENCNÉ szül. Brindicsár Anna életének 89. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. december 1-jén, szerdán 15 órakor lesz a völcseji temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 14.30 órakor lesz a völcseji templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család