Öt győri zenész adott különleges koncertet Révfaluban és Marcalvárosban – fotók

Az első koncertet a Kálóczy téri Idősek otthona előtt tartották, majd Marcalvárosban zenéltek a művészek.

Simon Roberta

Fotó: HUSZAR GABOR

Izgalmas meglepetéssel készült a Győri Filharmonikus Zenekar: tegnap délután öt órakor a társulat rézfúvóskvintettje a Kálóczy téri idősotthon udvarán adott félórás koncertet a szépkorúaknak, akik az ablakokból, erkélyekről hallgatták végig a kamarahangversenyt. A karantén-utcazenélés ezzel nem ért véget, a Győri Filharmonikus Zenekar rézfúvóskvintettje este átvonult Marcalvárosba, ahol nyolc órakor ismét zenélésbe kezdtek a Déry Tibor utca 8-as szám előtt. A hallgatóság mindkét helyszínen két nagy méretű LED-falon is követhette a koncerteket. A közönség vastapssal örvendeztette meg a rézfúvós-

kamaraegyüttest.

Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója elmondta: „Minden zenésznek a hivatása és az élete a színpad. Az életünknek ez a fele most ki lett zárva, nem tudunk a közönséggel találkozni. Azzal, hogy a zenét házhoz visszük, saját lelkünket is ápoljuk.”

„A kezdeményezés egyfajta köszönet is azoknak, akik most a nehéz helyzetben a frontvonalon harcolnak és megkönnyítik az életünket” – tette hozzá Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója.

Azért esett a Kálóczy téri idősotthonra a választás, mert ők vannak a legrégebb óta elszigetelve a saját védelmük érdekében.

Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény győri igazgatója szerint az idősotthonokban élők élik meg a legnehezebben a kialakult helyzetet, hiszen március 8-án látogatási tilalmat rendeltek el az intézményekben, március 15-től pedig kijárási tilalmat. „A szépkorúak úgymond beszorultak az otthonokba, bár a mentálhigiénés szakemberek segítségével tudják tartani a kapcsolatot hozzátartozóikkal online, de az mégsem ugyanaz. Meglepetésként érte őket a rögtönzött koncert, a visszajelzések alapján pozitív élménnyel gazdagodtak a lakók.”

„Mégiscsak a város zenekara vagyunk. Ezekben a nehéz időkben, amikor egyre nyomasztóbbá tud válni a bezártság, talán egy kis fényt tudunk csempészni a muzsikánkkal a győriek életébe” – emelte ki Fűke Géza igazgató.

A karantén-utcazenélés tovább folytatódott, a művészek átvonultak Marcalvárosba, ahol este nyolc órakor a Déry Tibor utca 8-as szám előtti területen játszottak.

„Azt gondolom, hogy mindenkire ráfér a szellemi felfrissülés. A rézfúvóskvintettel sokat játszottunk győri fesztiválokon, az ötleten felbuzdulva megkérdeztem a kollégákat, hogy mit szólnának az utcazenéléshez és mind nagy örömmel fogadták” – tette hozzá Németh Tamás, a Győri Filharmonikus Zenekar trombita-szólamvezetője.

A félórás koncertet a rézfúvosok a saját repertoárjukból állították össze, tegnap délelőtt a Richter Teremben próbáltak, az előírásokat szem előtt tartva, megtartva a kellő távolságot. Az utcazenélésre közkedvelt muzsikákkal készültek, a lakótelepi közönség filmzenéket, ragtime-ot és populárisabb zenéket hallhatott a művészektől. A hallgatóság a helyszíneken két nagy méretű LED-falon is követhette a koncerteket, még a tízemeletes lakóház tetején is lehetett élvezni az előadást.

„Az ilyen spontán felkérések nagyon jók, hiszen olyan darabokat is elő tudunk venni, amik a hétköznapi robotolásban kicsit elvesztek” – fűzte hozzá Németh Tamás.

A társulat különleges és izgalmas bemutatkozása a jövőben is folytatódik, lakótelepi környezetben tűnnek majd fel a Győri Filharmonikus Zenekar további együttesei, a tervek szerint az izgalmas kezdeményezéshez más művészek is csatlakoznak. A zene tehát házhoz megy, az együttes nem hagyja magára közönségét, azonban mindenkit arra kérnek, maradjon otthon, vigyázzunk magunkra és egymásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában