Hét éve

2020.06.13. 07:53

Minden idők legnagyobb árvize vonult le a Dunán hét évvel ezelőtt

Győr-Moson-Sopron megyében tizenhárom szakaszon védekeztek a dunai árvíz ellen. Megyénkre vonatkozóan 2013. június 4-én hirdették ki a veszélyhelyzetet. Az egész ország megmozdult, hogy a vízparti települések segítségére siessen.

Fotó: Kisalföld archív / Mészáros Mátyás

Már hét év telt el azóta, hogy minden idők legnagyobb árhulláma levonult a Dunán. Közel hétszáz kilométernyi töltésen volt árvízvédelmi készültség Magyarországon. A kormányzat hozzávetőlegesen 1400 vízügyi szakembert, 8000 katasztrófavédelmi dolgozót, ugyancsak 8000 katonát és összesen 3600 rendőrt mozgósított. Utakat zártak le, korlátozták a hajózást és a vasúti forgalmat is.

Az eddigi legjelentősebb árvizek

a Dunán: 1954. 1965., 2002., 2006., 2013.;

a Lajtán: 1991., 2009.,

a Rábán: 1965., 1996., 2009., 2013.

Győr-Moson-Sopron megyében tizenhárom szakaszon védekeztek a dunai árvíz ellen. Megyénkre 2013. június 4-én, kedden hirdették ki a veszélyhelyzetet. Az egész ország megmozdult, hogy a vízparti települések segítségére siessen. A Magyar Honvédség részéről több mint kétezer katona, közel ötven munkacsoport vett részt a védekezésben, akik homokzsákok millióit töltötték meg 2013. június ötödikétől kezdődően. A példátlan összefogásnak köszönhetően – a vízügyi igazgatósággal, a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel és az önkéntesekkel közösen – sikerült a medrében tartani a Mosoni-Dunát és a Rábát.

Emelték a töltéseket

Bácsán kétszázan töltötték és rakták kocsira a homokzsákokat. Itt ötven katona mellett százötven önkéntes dolgozott. Mecséren, Győrzámolyon, Győrladaméron, Koroncón a gátépítési, -magasítási munkák elvégzése jelentette a legfőbb feladatot az árvíz első napjaiban. Dunaszentpálon egy 3,5 kilométeres szakaszon homokzsákokkal és fóliázással védekeztek. Ötvenezer homokzsákot építettek be és további húszezret szállítottak a településre ötödikén délig. Dunaszegen száz önkéntes vett részt a homokzsákok töltésében, negyven pedig a töltés magasításán dolgozott. Kisbajcson szintén homokzsákokat töltöttek ezen a napon és az értékeket menekítték. Nagybajcson a kivezető árkokat tisztították, a vízügyi szakemberek pedig őrszolgálatot működtettek a töltésen.

https://www.kisalfold.hu/galeria/arviz-legifelveteleken-a-megye-0607-3372883/

Győrújfalut kiürítették

A vízszint óránként 10 centiméterrel emelkedett, ami miatt biztonsági okokból elrendelték Győrújfalu kiürítését, ami közel kétezer embert érintett. Azzal számoltak a szakemberek, hogy a megépített új gátszakasz és a régi találkozásánál léphetnek fel problémák. A Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre június 6-án, csütörtökön, mert az egyik gátnál elmozdult a fóliázás. Először könnyűbúvárok dolgoztak a rögzítésén, majd a megcsúszott gátszakaszra helikopterrel is hordták a földet. Péntek reggelre sikerült a településnél a védekezéshez szükséges magasságig emelni a Mosoni-Duna töltését, és visszahordani a kora este megcsúszott falrészt.

https://www.kisalfold.hu/gyor-es-kornyeke/arviz-a-megyeben-az-osszes-foto-itt-kuldjon-fotokat-3371137/

Biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárták a győri körtöltést. Győr város árvízvédelmi rendszere a folyó elöntésétől közvetlenül védő árvízvédelmi fővédvonalból és a várost az öblözet felől körülölelő lokalizációra alkalmas árvízvédelmi műből áll. A várost az öblözet felől védő töltést az 1954-es árvíz után építették, számítva arra az eshetőségre, ha valamelyik folyó melletti fővédvonali töltés elszakadna és a kitörő víz megindulna a város irányába. Ezekben az esetekben az úgynevezett lokalizációs töltések védik meg a várost. A teljes biztonság megteremtése érdekében a szakemberek felkészültek arra az esetre is, hogy a Mosoni-Duna bal partján töltésszakadás lép fel. Szakadás esetén 4-5 óra állt volna rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszait, a kulisszanyílásokat is bezárják.

Az Észak Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóját, Németh Józsefet arról kérdeztük, hogy emlékszik azokra a napokra:

Az igazgatóságunk kezelésében álló védművek az árvíztől és belvíztől 10 város és 242 település védelmét biztosítják, mely a négy megyében több mint 700 ezer lakos élet- és vagyonbiztonságát jelenti. A 2013-as árhullámot megelőzően, minden idők legnagyobb árvize 2002-ben volt. Ehhez mérten készültünk fel 2013-ban arra, hogy milyen beavatkozásokat kell elvégezni a védműveken. Már 2002-ben megmutatkoztak a gyenge pontok, amelyekkel persze tisztában voltunk, de az akkori árvíz ezekre még pontosabban rávilágított. Akkor fejlesztési programot indítottunk, így született meg a Duna-projekt. Ennek a kivitelezési munkálatainak a kellős közepén ért bennünket a 2013-as árhullám.

Szerencsések voltunk abból a szempontból, hogy már voltak elkészült szakaszok, itt volt egy komoly kivitelezői kapacitás munkagépekkel, eszközökkel, amelyeket be tudtunk vetni a védekezéshez. Azonban nehezítette a védekezést az, hogy már voltak részben visszabontott, vagy félig kész földművek is.

Mire nem voltak felkészülve?

Ilyenkor nagyon sok helyen kell védekezni, a legnagyobb nehézséget a megfelelő létszámú szakembergárda biztosítása okozta. Ehhez nagy segítséget kaptunk az ország többi vízügyi igazgatóságától. Mellettük a katasztrófavédelemnek, a rendőrségnek, katonaságnak is mozgósítania kellett az állományát. Rajtuk kívül a civil önkéntesek segítették a munkát. Pakolták, töltötték a homokzsákokat, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy étellel, itallal látták el a gátakon dolgozókat. Amire nem lehetett felkészülni, azok az árvízi jelenségek – buzgárok, felázás – sokasága volt. Ezek megfigyelése, észlelése sokszor csak a szerencsén múlott.

Jelenleg milyen állapotban vannak a védművek?

Jelentős fejlesztések történtek 2013 után: a Mosoni-Duna menti illetve a mecséri, dunaszentpáli töltésszakaszok elkészültek. Koroncót érintően a Marcal jobb parti töltésének meghosszabbítása. Átépült néhány műtárgy. Az Iparcsatorna torkolatában árvízkapu épült, ugyanígy a Püspökerdő holtág leeresztő zsilipét is árvízkapuvá építettük át.

Folyamatban van egy másik projektünk is, amivel a jövő év második felében elkészülő műtárgy ki tudja majd zárni az árvizeket is a Mosoni-Duna, Rába alsó szakaszáról. A kialakuló árhullámok tetőzési szintjeit leszünk képesek ezzel az árvízkapuval csökkenteni. A műtárgy a visszafelé induló víztömeget fogja tudni megállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában