Londoni olimpia: ima, káosz és rakéták

London - A pénteki megnyitóig 205 nemzet 10 és fél ezer sportolója veszi birtokba a londoni Olimpiai Parkot. A harmincadik nyári játékokra 14,2 milliárd dollárt költenek a britek, 25 ezer egyenruhás vigyáz a rendre. A 8-9 milliós metropolisz a közlekedési káosztól tart leginkább – és még a taxisok is szállást kínálnak az elrugaszkodott áraktól tartó turistáknak.

Száz szerencsés egy-egy millió fontot nyer Nagy-Britanniában a londoni olimpia pénteki megnyitójának éjszakáján a brit National Lottery világrekordnak szánt sorsolásán. De a szerencsejátékosok mellett a sportszeretők is izgalommal várják az augusztus 12-éig tartó harmincadik nyári játékokat. Hogyan készül London? – kérdeztük a városban élő Csongrád megyeieket.

Metrózik a kormányfő

A 8-9 milliós metropolisz a közlekedési káosztól tart leginkább.

– Sokan vettek biciklit, hogy majd azzal járnak dolgozni, és elkerülik a metrókat – meséli Radnóti Anita, egy londoni étterem floor managere. A szintén a vendéglátásban dolgozó Börcsök Norbert hozzáteszi: külön weboldal nyílik a gyors újratervezésre a metróban, ha valamelyik vonal nagyon bedugulna. A britek kampányt indítottak, hogy a helyiek dolgozzanak otthonról vagy menjenek szabadságra.

Brit katonák a londoni Olimpiai Parkban, háttérben az Olimpiai Stadion. Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel
Brit katonák a londoni Olimpiai Parkban, háttérben az Olimpiai Stadion. Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel

– Már előre tele a hócipőnk az egésszel, már ami a tömeget illeti. Káosz van mindennap még akkor is, ha nem történik semmi. Nemhogy amikor több millió ember akar ide jönni. Nem is tudom, hogyan vezényelik majd le az eseményt, mivel aki itt él, tudja: az angol szervezés alapja a káosz. Már előre tervezzük a munkahelyre bejutást – még jó, hogy itt a traffic jam kifejezés a munkáltatóknál elfogadott indok a késésre – mondja egy londoni étterem dolgozója, Borka Péter.

David Cameron brit kormányfő azonban luxusautó helyett metróval és busszal jár majd a sporteseményekre, és erre biztatja kabinetje tagjait is. Ők inkább a közutak olimpiai sávjait használnák, amelyeket a VIP-vendégeknek és a sportolói küldöttségeknek alakítottak ki. Egyelőre mások is bátran autóznak a sávokban – pedig 130 fontos (mintegy 47 ezer forintos) büntetés jár érte.

Szállás a taxiban

Az üzletek már tele vannak olimpiai szuvenírekkel, zászlókkal, kulcstartókkal. Egy 15 centiméteres kabalafigura ára 10 font (3600 forint), egy logós póló 8 font. Virágzik a feketepiac is: tízezer hamis olimpiai zászlót foglaltak le a londoni Heathrow repülőtéren pénteken. A 800 kilogrammos, Kínából érkezett szállítmány piaci értéke 100 ezer font.

– Több ember fordul meg a városban és az étterem környékén is. Sok mindenkit kísérnek testőrök, nem úgy, mint az átlagos napokon – tapasztalja Radnóti Anita. Börcsök Norbert szerint is mindennapos beszédtéma az olimpia, rengeteg látogató érkezett. Borka Péter rendszeresen lát turistákat, akik az olimpiai plakátokkal, zászlókkal fotóztatják magukat. – A Wembley környékét, ahol én is lakom, szépen fellobogózták – fűzi hozzá.

Turisták fényképezkednek az olimpia kabalafigurája, Wenlock mellett. Fotó: MTI/AP/Cassandra Vinograd
Turisták fényképezkednek az olimpia kabalafigurája, Wenlock mellett. Fotó: MTI/AP/Cassandra Vinograd
Két keréken Csongrád megyéből

22 nappal indulás után, több mint 2300 kilométert tekerve pénteken megérkezett Londonba Czimbalmos Zsolt, Makra Csaba és Bozsó István, az EDF DÉMÁSZ mozgássérült munkatársa, a cég támogatásával. Útjukról blogjukon lehet informálódni. Szombaton elindult a szentesi Cseuz László is – immár hatodik olimpiájára kerekezik. Úgy tervezi, 16 nap alatt ér az angol fővárosba.

Az idegenforgalom gőzerővel készül a vendégek fogadására. – Az éttermek nagy bevételt és forgalmat remélnek, a szállodákkal és különböző márkaboltokkal együtt. Az albérletárakat is érintik a játékok: a dupláját, ha nem a háromszorosát fizeti, aki a közelben keresgél – tudtuk meg Radnóti Anitától. Borka Péter hotelekben dolgozó ismerőseivel pedig „már év elején közölték, hogy szabira nem mehet senki”. – A hotelek és a magánházakat kiadók is nagymértékben emelték az árakat, az állandó lakókat több helyről kirakták az olimpia miatt. Igen keményen szankcionálják a nyerészkedőket, de ez pár emberen már nem segít – fogalmaz. Belvárosi, jól menő vendéglőjük ugyanakkor jövő héttől rövidített nyitva tartással dolgozik: a környék lakói szabadságra mennek, a forgalom visszaesik, délelőtt ki sem nyitnak. Radnóti Anita szerint a színházak inkább bezárnak erre az időre, az angolok pedig menekülnek a városból.

Szokatlan megoldást kínál egy londoni taxisofőr azoknak a szurkolóknak, akiknek nem sikerül szállást találniuk: egy éjszakára 50 fontért bárki alhat az autójában.

Takaréklángon

Szakértők szerint mintegy 8 millió jegyet értékesítenek a londoni olimpia rendezvényeire. Egyik informátorunk azonban már májusban hiába keresett tikettet a magyar férfi vízilabda- vagy kézilabda-válogatott meccsére, mind elfogyott elővételben. Börcsök Norbert 90 fontért még hallott jegyről a szerb–magyarra. Hozzáteszi: „egy angol megengedheti magának, hogy bérletet vegyen, de mi, magyarok a minimálbérből is eljuthatunk könnyedén egy-két meccsre”.

Peking 2008-ban folyó áron mintegy 40 milliárd dollárból rendezte meg szimbolikus jelentőségű olimpiáját – London büdzséje a Forbes adatai szerint 14,2 milliárd. Igaz, ez az eredetileg tervezett költség háromszorosa. Az olimpia járulékos haszna azonban, hogy a nagyváros keleti negyedét rehabilitálják, infrastruktúráját megújítják. Az olimpiai létesítmények jó részét a játékok után lebontják. Így jár a rugókra rögzített alapokra épített greenwichi lovaspálya vagy a 12 ezres kapacitású kosárlabda-aréna is, a megmaradó sportcsarnokok kapacitását jelentősen csökkentik. Ennek azért van jelentősége, mert például a 2004-ben olimpiát rendező Görögországnak a mai napig évi 60 millió euróba kerül a kihasználatlan infrastruktúra fenntartása.

Föld-levegő rakéták

A bírálók szerint London a félelem légkörét teremti meg a játékok biztonságának szavatolásával: Nagy-Britanniában békeidőben még soha nem volt ilyen fokú a rendőri és katonai készültség. A Temzén állomásozik a haditengerészet legnagyobb hajója, a dél-angliai northolti légi bázison a II. világháború óta először állnak készenlétben harci repülőgépek. A 205 nemzet 10,5 ezer sportolóját befogadó Olimpiai Parkot föld-levegő rakétákból álló ütegek védik.

Némelyiket lakóházak tetejére telepítették. A brit hadsereg 13 ezer katonát vet be, ehhez jön 12 ezer rendőr, akik feladata kizárólag a versenyhelyszínek felügyelete. Csak a főváros védelme több mint egymilliárd fontba kerül.

Virágzik a jegyhamisítók, a prostitúcióval foglalkozók, a tolvajok biznisze is, de leginkább terrorakciótól tartanak a szervezők – tegnap izraeli hatóságok jelentették be, hogy „egy iráni terrorosztag” támadást tervezhet az izraeli olimpiai csapat ellen. Az is kérdés, milyen hatása lesz, hogy az iszlám böjti hónap, a ramadán is most kezdődik. A muzulmán sportolók azt tervezik, felmentést kérnek a szigorú böjt alól. Az égiektől várhatóan minden segítséget megkap a nyári olimpia: tegnap XVI. Benedek pápa jelentette be, hogy imádkozik a londoni játékok sikerességéért.

Gyász
„Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk és rokonunk, KONDOR GYÖRGY döri lakos életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 17-én 13 órakor lesz a döri temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 12.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet. Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAROSI ALAJOS életének 74. évében, 2019. október 5-én súlyos, türelemmel viselt betegségben csendesen elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló szerettei
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből most megváltást kaptál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSERPES JÁNOS (Hanesz) 2019. 09. 06-án, életének 92. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk búcsúztatója 2019. október 18-án 16 órakor a soproni Szent György-templomban tartandó misét követően a templom urnatemetőjében lesz. Drága emléke a szívünkben él! Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, szeretett édesapám, fiam, papánk, apósom, testvérem, sógorunk, nagybátyánk, keresztapánk, unokatestvérem, rokonunk és barátunk, GYŰRŰ LÁSZLÓ építész 71. évében rövid szenvedés után, családja körében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 18-án, pénteken 12 órakor lesz a győr-szabadhegyi új köztemetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Én a földön csak átvonuló vagyok... (zsoltár) Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy kedves hozzátartozónk, PAP JÓZSEFNÉ szül. Visy Alfonza Jozefa volt tanítónő életének 95. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 19-én 13 órakor lesz a rábapordányi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 12.15 órakor a helyi templomban. Külön köszönetet mondunk a győri Szent Anna Otthon minden dolgozójának lelkiismeretes munkájukért, valamint mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló szerettei
„Ha földi sátrunk összedől, Istentől kapunk lakást: örök otthont a mennyben, amit nem emberi kéz épített. (Szt. Pál) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérünk, apósunk és rokonunk, BÓNA GYÖRGY LÁSZLÓ csornai lakos életének 80. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2019. október 18-án 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Engesztelő szentmise 2019. október 25-én 18 órakor a Jézus Szíve-templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hittünk, bíztunk, reménykedtünk, hogy tévedés talán, rettenetes a fájdalom, hogy nem élhetünk együtt tovább. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiunk, testvérünk, unokánk, rokonunk, TAKÁCS BENCE (Picur) életének 22. évében, október 9-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 17-én, csütörtökön 15 órakor lesz a veszkényi temetőben. Az engesztelő szentmise 14.15 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és mély gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család és a mentős bajtársak
„Küzdelmes volt életed, legyen áldott pihenésed. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Keresztanyánk és Rokonunk, SZABÓ REZSŐNÉ Horváth Anna életének 89. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 18-án, pénteken 16 órakor lesz a ravazdi temetőben. Lelki üdvéért október 19-én, szombaton 18 órakor mondatunk engesztelő szentmisét. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOCSMÁNDI LÁSZLÓ (dió) életének 88. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 18-án, pénteken 14.30 órakor lesz a süttöri temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nekem már mindenhogyan jónak kell, hogy legyen. (2019. 10. 09.) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesapám, nagyapánk, nagybátyánk, keresztapánk, apósom, nászom, rokonunk, BÉLYI GÁBOR (asztalosmester) életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetési szertartása 2019. október 18-án, pénteken 17 órakor lesz a vámosszabadi (Vámosi) temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 16.15 órakor a helyi katolikus templomban tartunk. Köszönjük mindenkinek, aki utolsó útjára kíséri vagy megemlékezik róla. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Örök az arcod, nem száll el a szavad. Minden mosolyod a szívünkben marad. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, lányom, édesanyám, testvérem, menyem és rokonunk, NÉMETHNÉ TELL ANDREA életének 53. évében türelemmel viselt, súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 18-án, pénteken 14 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRIZSNÁNSZKY LAJOS TAMÁS életének 81. évében elhunyt. Temetése 2019. október 18-án, pénteken 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy KRASZNAI FERENCNÉ szül. Huszár Margit, a sokak által tisztelt és szeretett Gitke néni 2019. október 4-én, 91 éves korában visszaadta lelkét teremtőjének. Drága halottunkat 2019. október 21-én 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a sopronbánfalvi temetőben. Részvétnyilvánítások mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, HORVÁTH ISTVÁN „BIMBI” 70 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 18-án, pénteken 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet a diáktársaknak, az osztályfőnöknek, akik 45 éves osztálytalálkozójuk alkalmából emlékeztek IFJ. KLEÉ ISTVÁN osztálytársukra. Köszönettel: szülei és hozzátartozói.