A bakonyvasút ünnepnapja

2020.09.20. 14:47

Fotókon mutatjuk a különleges vasúti szerelvényt a Bakonyban – a dudari bányáig vonatoztak

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség szeptember 19-én rendezi meg a 2020. évben a Bakonyvasút ünnepnapját.

kisalfold.hu

Vasárnap, 11.29 – Pillanatképek a különvonat útjáról

„A vonat jól sikerült, 240 utasunk volt. Dudaron is rengeteg érdeklődő várta a szerelvényt. Egy helyen még magas diófa tetején is lógott 3 ember, úgy fotózták a vonatot” – mondta portálunknak Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke.

Korábban – Különleges vonat közlekedik a Bakonyban szombaton

„A Bakonyvasút Szövetség szombaton 11:35 órakor különvonatot indít Zircről Dudar volt megállóhely érintésével Dudarbányára és vissza. A korábban iparvágány vasútvonalon 2009-ben járt utoljára személyszállító vonat. Vonatunkat vezetett erdei túrák egészítik ki, így a Magas-Bakonyban túrázni kívánók, és vasútbarátok számára ajánljuk elsősorban. A vonat Győrből a 9:24-kor és a Veszprémből 10:55-kor induló menetrend szerinti vonatokkal érhető el Zircen” – mondta portálunknak Bödecs Barnabás. A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke hozzátette: még 40-45 szabad jegy van a szóban forgó, Zircról Dudarra tartó különvonatra.

„Ezen a napon rég nem látott különvonatot is közlekedtetünk a kirándulók, vasútbarátok és a térség érdeklődő lakói számára. A vonat Zircről Dudarbánya vasútállomásra közlekedik Dudar volt megállóhely megállással oda- és visszaútban. A vonat Zircről előzetes terveink szerint 11:35-kor, a Veszprém felől érkező személyvonatot megvárva indul. A szerelvény egyébként Győrből érkezik Zircre a Győrből 9:24-kor induló menetrend szerinti vonattal. A vonattal érkezők Győr és Veszprém felől egyaránt a MÁV-Start rendes díjszabása szerint megváltott jegyekkel utazhatnak.

A mintegy 10 km hosszú Zirc-Dudarbánya vasútvonal 1947-ben szénszállításra épült, tervezték meghosszabbítását Bakonycsernyén át Balinkáig, összekötve a Bodajk-Balinka iparvasúttal, de ez sohasem valósult meg. A szénbányát 1997-ben zárták be. Ezt követően 2006-tól bauxitszállításra is használták, de napjainkban a kisebb volumenű termelés miatt már közúton szállít a bányaüzem. A személyszállítás az 1980-as évek végére a műszakos munkásszállításra korlátozódott, majd 1990-ben a volán vette át a bánya személyforgalmát.

A 60-as években azonban még közvetlen Balatonfüredre közlekedő vonat is indult Dudarról. A vasútvonalon jelenleg személyszállítás nincs, a síneket csak a Dudaron fával megrakott néhány tehervonat koptatja. Az engedélyezett pályasebesség jelenleg 20 km/óra, így vonatunk mintegy 30 perc alatt éri el a célállomást, ahonnan a mozdony körüljárását követően újra 30 perc lesz a Zircig vezető út. Dudarról számos nevezetes kirándulóhely közelíthető meg, melyekhez manapság csak busszal, vagy gépkocsival lehet eljutni, ilyen többek között az Ördög-árok, a Kő-árok vagy a bakonynánai Római-fürdő.

A Bakonyvasút Szövetség lehetőséget szeretne nyújtani azoknak a kirándulóknak, akik szeretnék vonattal bejárni hazánk ezen szép táját. Dudarról a Kő-árok érintésével Csesznek várához, majd onnan a Zörög-tetőn át Vinyére, vagy a híres Cuha-völgyön keresztül Porva-Csesznekre is eljuthatnak. A célpont tehát a Bakonyvasút gerincvonala. Az egyes útvonalakon túravezetőink segítik azokat, akik először járnak itt, vagy nem gyakorlott túrázók. Alábbiakban felsoroljuk a dudari megállóhelyről induló vezetett túraútvonalakat.

1. Dudar – Kő-hegy – Kő-árok – Csesznek – Kőmosó-szurdok(barlangok) – Lovász-kúti vadászház – Zörög-tető – Vinye. Táv: Kb. 17 km.

2. Dudar – Kő-hegy – Gézaháza – Gesztenyés – Harmadik-árok – Cuha-völgy – Porva-Csesznek. Táv: Kb. 13 km.

A vezetett túrák a vonat megérkezését követően a volt megállóhelyről indulnak. A Porva-Csesznek vasúti megállóhelyig túrázókat, vagy vonattal oda érkezőket vasúttörténeti kiállítás és a büfé egész napos nyitvatartással várja. Akik többet szeretnének vonatozni, azok térjenek vissza velünk Zircre, ahonnan a vonat 13:20-kor immár menetrend szerinti vonatként továbbindul Bakonyszentlászlóra, és közvetlenül érhetik el a Cuha-völgyi állomásokat. Ez utóbbi szakaszra ismét MÁV-Startos menetjeggyel kell rendelkezni.

A különvonat érdekes lehet a vasútbarátoknak is, hiszen utoljára 11 évvel ezelőtt, 2009. tavaszán közlekedett szövetségünk szervezésében a Zirc-Dudarbánya vasútvonalon személyvonat. Akkor egy Bz motorvonattal utazhattunk, most a három Bhv kocsiból álló szerelvényt M41-es dízelmozdony fogja vontatni, ami az elmúlt évek vasútbarát különjárataihoz képest is különlegesség. Szeretettel várjuk különösen visszaútban Dudar község érdeklődő lakosságát is.

A különvonat díjának megfizetésére leendő utasainktól támogatást kérünk, melynek összege:

A Dudar volt megállóhelyig utazóknak 1000.-Ft/fő (A)

A vezetett túrákhoz csatlakozni kívánóknak 1.500.-Ft/fő (B)

Az oda-vissza utazóknak 1.500.-Ft/fő (C)

A csak Dudar-Zirc viszonylatban utazóknak 1.000.-Ft/fő (D)

6 éven aluli gyermekek, ha külön ülőhelyet nem foglalnak el, ingyenesen jöhetnek velünk” – olvasható a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában