Helyi érték

2019.02.02. 18:48

Halásziban tartották találkozójukat a Balázsolók - Fotók

A Balázs-járás hosszú évtizedes múltra tekint vissza a településen, apáról fiúra szállt e nemes hagyomány.

Szigetköz egyik gyöngyszeme Halászi, ahol a hagyományokat nagy-nagy szeretettel ápolják és adják tovább a fiataloknak.


Sági Tünde, Rigó Endréné és még sokan mások létrehozták a Balázsolók több generációs találkozóját. Az összejövetelre a helyi Régia étteremben került sor, ahol a műsort a helyi táncosok az ismert „Bertóké verbunggal" nyitották meg, őket a Kislaptáros zenekar kísérte.

 

Halásziban tartották találkozójukat a Balázsolók


Székely Zoltán művészettörténész, múzeumigazgató beszélt a szokás kulturális jelentőségéről, majd Rigó Endréné, nyugdíjas pedagógus fényképes beszámolója következett arról, hogy Barsi Ernő tanítványaként hogyan élesztette újra a háborúban feledésbe merülő néphagyományt.


Ezután a régi és új Balázsjárók közösen adták elő a Balázsáldás rigmusait, miközben csoportos fénykép is készült róluk.


A találkozón a régi idők - néha humoros perceinek - taglalása és felelevenítése következett, immár a terített, fehér asztalnál elköltött vacsora mellett.


Régi fényképekkel ellátott tablók, vetített képes beszámoló és videófelvételek tették színesebbé az idős és fiatal Balázsolók találkozóját Halásziban - számolt be az eseményről olvasónk, Talpas Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában