Győri természeti kincskereső – Mesébe illő virágágyások a tízemeletesek árnyékában Adyvárosban – fotók

Amikor megláttuk a virágágyásokat a tízemeletes árnyékában a Kodály utcában, nem hittünk a szemünknek. Minden képzeletet felülmúl a virágkavalkád.

Szeghalmi Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Színpompás útszakasz

„A Mama kertjében mindig látni szép virágot” – Máté-Schmid Alexandra ezzel az üzenettel ajánlotta a nagyija „kertjét” figyelmünkbe. Amikor megláttuk a virágágyásokat a tízemeletes árnyékában a Kodály utcában, nem hittünk a szemünknek. Minden képzeletet felülmúl a virágkavalkád, amit Görcs Sándorné Gabriella és lakótársai álmodtak meg.

„Pontosan száz méter hosszú a virágoskert. Amikor foglalkozunk a virágokkal, kapálunk, öntözünk, gyomlálunk, sok járókelőtől hallunk dicsérő szavakat” – kezdte a győri nagymama, aki három szomszédjával (ők is nyugdíjasok) a virágágyás egyik felét gondozza. A színpompás útszakasz további részét a lakótömb másik közössége szépíti.

Virágkavalkád

„A kilencvenes évek végén merült fel, hogy csinosítsuk az otthonunk környezetét. Eleinte mindenki maga hozott virágokat, földet, aztán a »Virágos városunk« életre hívása óta a győri önkormányzat segítségére is támaszkodhatunk. Főként évelő növényeket ültettünk, ültetünk” – tudtuk meg Görcs Sándorné Gabriellától.

Az összes virágot képtelenség felsorolni, többek közt rózsa, levendula, hortenzia, kardvirág, mocsári hibiszkusz csal mosolyt az erre sétálók arcára.

Heti négy óra

„Egykoron is parányi csapat ápolta a növényeket, az egyik szomszédunk már itt hagyott bennünket. A halála előtt megígértem neki: ameddig élek, figyelmet fordítok az ágyásra, amelyet nevelt” – hallottuk a győri asszonytól, majd megmutatta néhai lakótársa káprázatos rózsabokrait. A győri asszonyon kívül Csiszár Erika, Szalánczi Lászlóné Márta és Stipkovics Márk ügyel az 50 méteres részre.

„Mindannyian heti négy órát foglalkozunk a virágokkal, kétnaponta öntözünk. Reméljük, még sokáig őrizhetjük a kis szigetünket” – búcsúzott Görcs Sándorné Gabriella. Az adyvárosi lakók virágágyásai jó példák arra, hogy a zöld csodák velünk élnek. Érdemes nyitott szemmel járni városunkban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában